collectie

Op zoek naar een specifiek thema of stukken uit een bepaalde periode? Deze filters helpen je verder:

artikels in de kijker

artikel

Reisverhalen van circusartiesten vandaag

Rondreizen hoort bij het leven van een circusartiest. Vlaamse circusgezelschappen Collectif Malunés en d’irque & fien oogsten met hun voorstellingen veel succes in het buitenland en zijn voortdurend onderweg in Europa en daarbuiten.

artikel

Tasje Troost: koffie aan de rouwtafel

Wereldwijd spelen eten en drinken een belangrijke rol bij rituelen van afscheid en rouw.

artikel

Het Nieuw Circus in Gent

De stad Gent heeft een bijzondere band met circus. Het was vroeger dé plek waar je als circusliefhebber moest zijn.

artikel

Gelukkige verjaardag!

Iedereen heeft elk jaar een eigen feestdag: de verjaardag. Op die dag wordt de geboortedag herdacht.

artikel

Moederdag, de dag van alle mama's!

Moederdag wordt vrijwel overal ter wereld gevierd. In de meeste landen worden de mama’s op de tweede zondag van mei in de bloemetjes gezet, ook in België.

artikel

Paasklokken, de paashaas en eieren rapen

Het is Pasen. We zijn benieuwd hoeveel paaseitjes de paasklokken of de paashaas dit jaar gebracht hebben.

artikel

Mijn Legerdienst: de laatste lichting

25 jaar geleden zwaaien de laatste Belgische dienstplichtigen af. Het opschorten van de dienstplicht in 1993 is een beslissing met grote impact.

artikel

Grote Schoonmaak!

Het is lente. Traditioneel betekent dit dus ook grote schoonmaak! De reclamefolders in de bus herinneren ons er maar al te goed aan: schoonmaakproducten worden gepromoot, nieuwe geuren van reinigingsproducten worden gelanceerd.

artikel

1 April Verzenderkensdag

De eerste dag van april kijk je maar beter uit je doppen! Op deze dag worden er grappen uitgehaald en mensen om de tuin geleid.

artikel

Carnaval!

Het is weer carnaval! Kinderen gaan verkleed naar school en in heel wat steden en gemeenten trekt een carnavalsstoet door de straten. Deze stoet is het hoogtepunt van het carnavalsgebeuren.

artikel

Mijn legerdienst: de soldatenkamer

Miliciens uit alle hoeken van het land en uit alle lagen van de bevolking belanden samen op een kamer.

artikel

Passie in de postzegel

Uiting geven aan de meest intense, diepe emoties en gevoelens lukt bij veel mensen het best op papier.

artikel

Licht, leven en lekkere pannenkoeken

Veertig dagen na Kerstmis, op 2 februari, wordt Maria-Lichtmis gevierd. Licht, leven en pannenkoeken staan centraal op deze feestdag.

artikel

Mijn legerdienst: zalige kerst in het leger

Wanneer het bijna Kerstmis wordt, keren vele dienstplichtigen huiswaarts om samen met familie en vrienden de kerstdagen door te brengen. Toch blijven in de kazerne heel wat miliciens achter zonder verlofvergunning.

artikel

Mijn legerdienst: miliciens in opleiding

Aan het begin van hun legerdienst krijgen miliciens een basisopleiding die hen introduceert in de wereld van het leger.

artikel

Griezelen op Halloween

‘Iedereen telt tot tien, we gaan griezelen met Halloween’. Zo begint het populaire kinderliedje dat in veel basisscholen gezongen wordt net voor de herfstvakantie. Halloween is recent een populair kinderfeest geworden.

artikel

De geschiedenis van PIERKE VAN ALIJN

In Gent is Pierke een begrip! Deze pop uit het volkse poppentheater, met typisch wit pak met rode accenten, is een bekende Gentenaar. Tot op vandaag speelt hij de hoofdrol in de Gentse poppentheaters.

artikel

De Millecroquettes, Om wel 1000 kroketten te maken

Kroketjes, het zijn dé feestelijke aardappelen. In de 20e eeuw vinden we op feestmenu’s aardappelkroketten bij vol-au-vent, rosbief of tongrolletjes. Ze horen ook bij de kerstkalkoen en het nieuwjaarsdiner.

artikel

De geschiedenis van het conservenblik

Het bewaren van voeding is doorheen de geschiedenis een uitdaging waarbij de mens heel creatief in is. We pekelen, wecken, drogen, maken confituur of compote en we vriezen voeding in. In het In 1795 looft het Franse bewind een prijs van 12.000 fra...

artikel

Drie koningen komen zingen

‘Driekoningen, Driekoningen, geef mij een nieuwe hoed….’. Wellicht bellen er ook bij jou zingende kinderen aan op 6 januari. Verkleed als koningen trekken ze van deur tot deur om te zingen om snoep en zakgeld te verzamelen. In heel wat familiealbu...

artikel

De bruidsjurk

Bij feest hoort feestkledij. Bij een huwelijk mag het nog wat meer zijn. De hoofdrolspelers stralen in hun huwelijkskledij en de gasten dossen zich uit. Vandaag kiezen bruid en bruidegom hoe ze zich kleden.

artikel

Bruidssluier en catherinette

Vanaf de jaren 1950 kiezen veel bruidjes voor een witte bruidsjurk met bijbehorende accessoires. De bruidssluier is er een van. Deze sluier zien we in veel Europese landen. Net zoals de witte bruidsjurk zelf, is de bruidsluier voor 1950 een luxueu...

artikel

Wensen in Schoonschrift: De nieuwjaarsbrief

Liefste peter, liefste meter, lieve ouders, …. zo begint de traditionele nieuwjaarsbrief. Vandaag worden ook brieven voor de plusouders of meemama’s geschreven. Deze brieven worden in veel families bewaard. Ze illustreren niet alleen de geschieden...

artikel

Volksprent ‘De Trap des Levens’

‘Het leven’ is een inspiratie voor veel kunstenaars. Vaak wordt ‘het leven’ op een symbolische manier beschreven en verbeeld. Het afbeelden van de diverse levensfasen wordt in de middeleeuwen een geliefd thema in de volksprentkunst. Veel van deze ...

artikel

Zwarte Piet in beeld

De komst van Sinterklaas op 6 december is al vele generaties lang een feest voor kinderen.. In sommige streken van Vlaanderen neemt Sint-Maarten de rol van deze kindervriend op. Hij komt 11 november langs. En ook de Kerstman deelt geschenken uit. ...

artikel

Geschiedenis van kerstballen

In de kerstperiode siert een kerstboom met kerstballen, slingers en lichtjes onze woonkamers, etalages en pleinen. Deze versiering staat symbool voor warmte in  de donkere, koude winterperiode.  Vandaag zijn kerstballen populair, maar de kerstboom...

artikel

Roze of blauw?

Babykleertjes, -speelgoed en -gadgets worden nu gemaakt in tal van kleuren. In de 20e eeuw zijn wit, roze en blauw de typische kleuren voor babyspullen. Roze is het kleur voor meisjes, blauw dat voor jongens.

artikel

Gefopt! De troost van de fopspeen

Baby’s met een fopspeen, het is een vertrouwd beeld. De fopspeen, ‘tut’ of ‘tutter’ stimuleert de natuurlijke zuigreflex van baby’s en brengt rust.

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.