collectie

Op zoek naar een specifiek thema of stukken uit een bepaalde periode? Deze filters helpen je verder:

artikels in de kijker

artikel

Carnaval!

Het is weer carnaval! Kinderen gaan verkleed naar school en in heel wat steden en gemeenten trekt een carnavalsstoet door de straten. Deze stoet is het hoogtepunt van het carnavalsgebeuren.

artikel

Mijn legerdienst: de soldatenkamer

Miliciens uit alle hoeken van het land en uit alle lagen van de bevolking belanden samen op een kamer.

artikel

Passie in de postzegel

Uiting geven aan de meest intense, diepe emoties en gevoelens lukt bij veel mensen het best op papier.

artikel

Licht, leven en lekkere pannenkoeken

Veertig dagen na Kerstmis, op 2 februari, wordt Maria-Lichtmis gevierd. Licht, leven en pannenkoeken staan centraal op deze feestdag.

artikel

Mijn legerdienst: zalige kerst in het leger

Wanneer het bijna Kerstmis wordt, keren vele dienstplichtigen huiswaarts om samen met familie en vrienden de kerstdagen door te brengen. Toch blijven in de kazerne heel wat miliciens achter zonder verlofvergunning.

artikel

Mijn legerdienst: miliciens in opleiding

Aan het begin van hun legerdienst krijgen miliciens een basisopleiding die hen introduceert in de wereld van het leger.

artikel

De geschiedenis van PIERKE VAN ALIJN

In Gent is Pierke een begrip! Deze pop uit het volkse poppentheater, met typisch wit pak met rode accenten, is een bekende Gentenaar. Tot op vandaag speelt hij de hoofdrol in de Gentse poppentheaters.

artikel

De Millecroquettes, Om wel 1000 kroketten te maken

Kroketjes, het zijn dé feestelijke aardappelen. In de 20e eeuw vinden we op feestmenu’s aardappelkroketten bij vol-au-vent, rosbief of tongrolletjes. Ze horen ook bij de kerstkalkoen en het nieuwjaarsdiner.

artikel

De bruidsjurk

Bij feest hoort feestkledij. Bij een huwelijk mag het nog wat meer zijn. De hoofdrolspelers stralen in hun huwelijkskledij en de gasten dossen zich uit. Vandaag kiezen bruid en bruidegom hoe ze zich kleden.

artikel

Zwarte Piet in beeld

De komst van Sinterklaas op 6 december is al vele generaties lang een feest voor kinderen.. In sommige streken van Vlaanderen neemt Sint-Maarten de rol van deze kindervriend op. Hij komt 11 november langs. En ook de Kerstman deelt geschenken uit. ...

artikel

Roze of blauw?

Babykleertjes, -speelgoed en -gadgets worden nu gemaakt in tal van kleuren. In de 20e eeuw zijn wit, roze en blauw de typische kleuren voor babyspullen. Roze is het kleur voor meisjes, blauw dat voor jongens.

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.