collectie

Op zoek naar een specifiek thema of stukken uit een bepaalde periode? Deze filters helpen je verder:

artikels in de kijker

artikel

Een kopje thee: Chinese theeceremonie

Wat we eten, drinken of klaarmaken, vertelt heel wat over onze dagelijkse routine, maar hangt vaak ook onlosmakelijk samen met het beleven van rituelen of culturele gebruiken.

artikel

De Zesdaagse

Het ronken van derny’s, de geur van Algipan, het krakende ovaal en de schreeuw van de winnaar: ’t is koers! Vandaag is de Gentse Zesdaagse nog de enige in België. Maar in de jaren 1930 hadden wel 208 gemeenten een piste.

artikel

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar of Lentefeest (Chūn Jié) is een van de belangrijkste feesten in de Chinese cultuur. Niet alleen in China zelf maar ook daarbuiten wordt het nieuwe jaar uitbundig gevierd.

artikel

Warmte voor winterse nachten

Weinigen houden ervan om bij het slapengaan in een koud bed te stappen. Zeker wanneer het kwik ’s nachts onder het vriespunt zakt, gebruiken veel mensen hulpmiddeltjes om hun bed op te warmen.

artikel

Games: van Pong tot Playstation

Vanaf de jaren 1980 en de jaren 1990 kunnen liefhebbers van de videospelen steeds vaker hun hart ophalen aan allerlei nieuwe consoles en kleurrijke en innoverende games.

artikel

Reizen zonder grenzen

De jaren 1990 zijn gouden jaren voor het internationale toerisme. Reizigers willen de wereld verkennen en een unieke ervaring beleven.

artikel

Kant-en-klaar

Er gaat geen dag voorbij of er verschijnt wel een nieuw trucje om ons tijd en moeite achter het kookvuur te besparen.

artikel

De home computer

In de jaren 1980 en vooral in de jaren 1990 duikt technologie steeds meer op in huis. Een goed voorbeeld is de personal computer. Vanaf eind jaren 1990 geraakt die ingeburgerd bij het hele gezin.

artikel

Volkstuinen

Je ziet ze dikwijls vanuit de trein: stroken grond verdeeld in kleine moestuintjes. De volkstuintjes vind je aan de rand van de stad en vaak langs spoorlijnen.

artikel

De coolste van de klas

Speelplaatshypes en speelgoedrages zijn van alle tijden. Toch spreken de populaire - soms absurde - rages uit de jaren 1990 vaak nog tot de verbeelding.

artikel

Moestuinieren

Een moestuin is van alle tijden. Het fenomeen bestaat al zo’n 10 000 jaar. Sinds we nederzettingen bouwen, kweken we voedsel. Vanaf er een omheining rond wordt gebouwd, ontstaat er een moestuin.

artikel

90's street style

Fotograaf Matthieu Graff ging voor de expo 90's in Antwerpen en Gent op zoek naar jongeren die zich laten inspireren door de 90's.

artikel

Het schippershuwelijk

Een hele rij schepen aan de Gentse Muide is versierd met vlagjes en er is een drukte van jewelste: het signaal dat er een schippersbruiloft aan de gang is!

artikel

Reuzen Albrecht en Isabella

In 1947 zien de reuzenversies van Aartshertog Albrecht van Oostenrijk en Aartshertogin Isabella van Spanje het levenslicht in Gent.

artikel

Een figuur tot leven wekken

Het poppen- en figurentheater is een magische theatervorm. Met soms niets meer dan een soepele handbeweging of een trek aan een draad neemt een speler het publiek mee op sleeptouw.

artikel

De Mechelse familie Contryn: drie generaties passie voor poppenspel

Sinds de jaren 1940 brengt de Mechelse familie Contryn onafgebroken poppen- en figurentheater voor kinderen en volwassenen. Ze zetten het poppentheater in Vlaanderen mee op de kaart en hebben zich steeds ontfermd over het poppenerfgoed.

artikel

De geschiedenis van Theater Taptoe

Theater Taptoe, opgericht door Luk De Bruyker, heeft de voorbije decennia in binnen- en buitenland naam gemaakt. Taptoe staat erom bekend artistieke grenzen te slopen en te experimenteren met figurentheater.

artikel

Poppen- en figurentheater

Het poppen- en figurentheater is geen nieuw fenomeen. Al eeuwenlang worden er overal ter wereld poppen gemaakt en bespeeld.

artikel

Jong zijn

Een jongere is niet langer kind, maar ook nog niet volwassen. Maar wat betekent het om jong te zijn?

artikel

Bloemetjesparfum

Ken jij het iconisch flesje met groen, goud en rood? No. 4711, het ‘Echt Kölnisch Wasser’, is een eau de cologne die al meer dan tweehonderd jaar oud is.

artikel

Bloemencorso

Op een praalwagen vol kleurrijke bloemen maakt de bloemenkoningin haar intrede in Gent. Het is 1968 en duizenden kijklustigen bewonderen het Gentse bloemencorso.

artikel

Een collectieve vuist tegen racisme

2020 was een bewogen jaar. Naast de uitbraak van covid-19 en de ongerustheid over klimaatverandering, zendt ook de dood van George Floyd een schokgolf door de wereld.

artikel

Het Belgisch syndicalisme

Vakbonden zijn in België actief sinds eind 19e eeuw. Tot op vandaag verdedigen ze onze verworven rechten en streven ze naar meer rechtvaardigheid.

artikel

Stoetenbouwer

In de jaren 1950 ziet de ene na de andere stoet het levenslicht. Door een algemene welvaartstijging beschikken gezinnen over steeds meer middelen om hun vrije tijd in te vullen.

artikel

En Avant, Marche!

Fanfares, harmonies of brassbands zijn in de 20e eeuw niet weg te denken uit het straatleven. Ze zorgen op volksfeesten, optochten, kermissen of sportevenementen steevast voor de nodige ambiance.

artikel

De straat op

Na een lange lockdownperiode n.a.v. COVID-19 (maart 2020 – zomer 2021), kunnen optochten opnieuw, zonder beperkingen, door de straten trekken. Dit tot grote vreugde van organisatoren, deelnemers én toeschouwers.

artikel

De straat op voor de planeet

In de zomer van 2018 vat Greta Thunberg elke schooldag post voor het Zweedse parlement om aandacht te vragen voor de klimaatverandering.

artikel

Een hondenleven

Foto’s in familiealbums vertellen ons heel wat over het dagelijks leven en over wie tot de familie behoort. En daar horen ook de huisdieren bij.

artikel

Strandbloemen

Papieren bloemen betalen met schelpen. Het is een vertrouwd beeld op het Belgisch strand tijdens de zomer: een strandbloemenwinkel.

artikel

Persoonlijke hygiëne: adviezen voor een schoon lichaam

‘Was je handen regelmatig en grondig met water en zeep’. Zo luidt het advies van de overheid in het voorjaar van 2020.

artikel

Reisverhaal van goochelaar Suzy Wandas

Jeanne Van Dyk of Suzy Wandas (1896 – 1986) is één van de weinige vrouwen die een solocarrière uitbouwt als goochelaar.

artikel

Sneller en gezonder koken met Miss Mary

Sneller en gezonder koken met zo weinig mogelijk werk, dit streven zet aan tot tal van innovaties in de keuken. Vooral in de jaren 1950 leidde dit tot revoluties in het huishouden.

artikel

De Kamerplant

Een urban jungle is vandaag helemaal hip. Door de woonkamer om te toveren tot een oerwoud vol kamerplanten brengen we groen in huis.

artikel

Het ganzenbord

Gezelschapsspelletjes zorgen voor spannende avonden in huiskamers en spelclubs. Vandaag zijn er veel verschillende bordspelen. Vooral het ganzenbord is een klassieker.

artikel

Nowruz: een nieuwe dag, een nieuw begin

Aan het begin van de lente vieren veel mensen ook het begin van een nieuw jaar. In landen zoals Iran en Afghanistan begint, volgens de officiële kalender, het nieuwe jaar rond 21 maart.

artikel

Reisverhaal van acrobaat Henri ‘Bento’ Frans

Henri Frans alias ‘Bento’ (1877-1948) is een legendarische Gentse circusartiest. Als acrobaat werkt hij bij de grootste circussen van zijn tijd.

artikel

Under the big top: Belgische circusartiesten in Amerika begin 20e eeuw

Aan het begin van de 20e eeuw is het voor Belgische circusartiesten niet ongebruikelijk om ver te reizen. Ze trekken Europa rond of gaan met een groot Europees circus op tournee naar Zuid-Amerika.

artikel

Tuinkabouters

Tuinkabouters zijn al lang aanwezig in het Vlaamse landschap. Voor sommigen zijn ze een geliefd verzamelobject, voor anderen smakeloze kitsch. Ze toveren voortuinen om tot wonderlijke fantasiewerelden.

artikel

De Staycation

‘5 tips voor de ultieme staycation in België’, ‘Staycation: 10 x droomhotels in eigen land’, ‘Thuis op vakantie: tips voor een staycation’,… Door de coronacrisis worden we in 2020 overstelpt met tips voor een originele staycation.

artikel

Reisverhalen van circusartiesten vandaag

Rondreizen hoort bij het leven van een circusartiest. Vlaamse circusgezelschappen Collectif Malunés en d’irque & fien oogsten met hun voorstellingen veel succes in het buitenland en zijn voortdurend onderweg in Europa en daarbuiten.

artikel

Tasje Troost: koffie aan de rouwtafel

Wereldwijd spelen eten en drinken een belangrijke rol bij rituelen van afscheid en rouw.

artikel

Het Nieuw Circus in Gent

De stad Gent heeft een bijzondere band met circus. Het was vroeger dé plek waar je als circusliefhebber moest zijn.

artikel

Gelukkige verjaardag!

Iedereen heeft elk jaar een eigen feestdag: de verjaardag. Op die dag wordt de geboortedag herdacht.

artikel

Moederdag, de dag van alle mama's!

Moederdag wordt vrijwel overal ter wereld gevierd. In de meeste landen worden de mama’s op de tweede zondag van mei in de bloemetjes gezet, ook in België.

artikel

Paasklokken, de paashaas en eieren rapen

Het is Pasen. We zijn benieuwd hoeveel paaseitjes de paasklokken of de paashaas dit jaar gebracht hebben.

artikel

Mijn Legerdienst: de laatste lichting

25 jaar geleden zwaaien de laatste Belgische dienstplichtigen af. Het opschorten van de dienstplicht in 1993 is een beslissing met grote impact.

artikel

Grote Schoonmaak!

Het is lente. Traditioneel betekent dit dus ook grote schoonmaak! De reclamefolders in de bus herinneren ons er maar al te goed aan: schoonmaakproducten worden gepromoot, nieuwe geuren van reinigingsproducten worden gelanceerd.

artikel

1 April Verzenderkensdag

De eerste dag van april kijk je maar beter uit je doppen! Op deze dag worden er grappen uitgehaald en mensen om de tuin geleid.

artikel

Carnaval!

Het is weer carnaval! Kinderen gaan verkleed naar school en in heel wat steden en gemeenten trekt een carnavalsstoet door de straten. Deze stoet is het hoogtepunt van het carnavalsgebeuren.

artikel

Mijn legerdienst: de soldatenkamer

Miliciens uit alle hoeken van het land en uit alle lagen van de bevolking belanden samen op een kamer.

artikel

Passie in de postzegel

Uiting geven aan de meest intense, diepe emoties en gevoelens lukt bij veel mensen het best op papier.

artikel

Licht, leven en lekkere pannenkoeken

Veertig dagen na Kerstmis, op 2 februari, wordt Maria-Lichtmis gevierd. Licht, leven en pannenkoeken staan centraal op deze feestdag.

artikel

Mijn legerdienst: zalige kerst in het leger

Wanneer het bijna Kerstmis wordt, keren vele dienstplichtigen huiswaarts om samen met familie en vrienden de kerstdagen door te brengen. Toch blijven in de kazerne heel wat miliciens achter zonder verlofvergunning.

artikel

Mijn legerdienst: miliciens in opleiding

Aan het begin van hun legerdienst krijgen miliciens een basisopleiding die hen introduceert in de wereld van het leger.

artikel

Griezelen op Halloween

‘Iedereen telt tot tien, we gaan griezelen met Halloween’. Zo begint het populaire kinderliedje dat in veel basisscholen gezongen wordt net voor de herfstvakantie. Halloween is recent een populair kinderfeest geworden.

artikel

Zalig kerstfeest en gelukkig nieuwjaar, Symboliek op nieuwjaarskaarten

Zalig kerstfeest en gelukkig nieuwjaar, in de 20e eeuw wordt dit een geijkte formule op wenskaarten voor de eindejaarsfeesten. De start van een nieuw jaar nodigt uit om kennissen, vrienden en familieleden wensen over te brengen. 

artikel

De geschiedenis van Pierke van Alijn

Pierke, met zijn typisch wit-rode pakje, is bijna bij iedere Gentenaar bekend. Al een eeuw lang speelt hij de hoofdrol in verschillende Gentse stangpoppentheaters.

artikel

De Millecroquettes, Om wel 1000 kroketten te maken

Kroketjes, het zijn dé feestelijke aardappelen. In de 20e eeuw vinden we op feestmenu’s aardappelkroketten bij vol-au-vent, rosbief of tongrolletjes. Ze horen ook bij de kerstkalkoen en het nieuwjaarsdiner.

artikel

De geschiedenis van het conservenblik

Het bewaren van voeding is doorheen de geschiedenis een uitdaging waarbij de mens heel creatief in is. We pekelen, wecken, drogen, maken confituur of compote en we vriezen voeding in. 

artikel

Drie koningen komen zingen

‘Driekoningen, Driekoningen, geef mij een nieuwe hoed...’. Wellicht bellen er ook bij jou zingende kinderen aan op 6 januari. Verkleed als koningen trekken ze van deur tot deur om te zingen om snoep en zakgeld te verzamelen. 

artikel

De bruidsjurk

Bij feest hoort feestkledij. Bij een huwelijk mag het nog wat meer zijn. De hoofdrolspelers stralen in hun huwelijkskledij en de gasten dossen zich uit. Vandaag kiezen bruid en bruidegom hoe ze zich kleden.

artikel

Bruidssluier en catherinette

Vanaf de jaren 1950 kiezen veel bruidjes voor een witte bruidsjurk met bijbehorende accessoires. De bruidssluier is er een van. Deze sluier zien we in veel Europese landen. 

artikel

Wensen in Schoonschrift: De nieuwjaarsbrief

Liefste peter, liefste meter, lieve ouders, ... zo begint de traditionele nieuwjaarsbrief. Vandaag worden ook brieven voor de plusouders of meemama’s geschreven. Deze brieven worden in veel families bewaard. 

artikel

Volksprent ‘De Trap des Levens’

‘Het leven’ is een inspiratie voor veel kunstenaars. Vaak wordt ‘het leven’ op een symbolische manier beschreven en verbeeld. Het afbeelden van de diverse levensfasen wordt in de middeleeuwen een geliefd thema in de volksprentkunst. 

artikel

Zwarte Piet in beeld

De komst van Sinterklaas op 6 december is al vele generaties lang een feest voor kinderen. In sommige streken van Vlaanderen neemt Sint-Maarten de rol van deze kindervriend op. Hij komt 11 november langs. En ook de Kerstman deelt geschenken uit. 

artikel

Geschiedenis van kerstballen

In de kerstperiode siert een kerstboom met kerstballen, slingers en lichtjes onze woonkamers, etalages en pleinen. Deze versiering staat symbool voor warmte in de donkere, koude winterperiode.

artikel

Roze of blauw?

Babykleertjes, -speelgoed en -gadgets worden nu gemaakt in tal van kleuren. In de 20e eeuw zijn wit, roze en blauw de typische kleuren voor babyspullen. Roze is het kleur voor meisjes, blauw dat voor jongens.

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.