pierke van alijn

Pierke-van-Alijn

Wie is Pierke van Alijn?

Pierke is een pop uit het Gentse volkse poppentheater. Hij draagt een typisch wit pakje met rode accenten en beleeft altijd spannende avonturen met zijn vrienden. Pierke is al meer dan 50 jaar de kinderheld van het huispoppentheater op de museumzolder. Een team van enthousiaste vrijwilligers wekt Pierke tot leven in poppentheatervoorstellingen voor kinderen. De oude poppen maken deel uit van de erfgoedcollectie van het Huis van Alijn.

 

Voorstellingen


Van oktober tot en met mei zorgt het poppentheater met Pierke van Alijn wekelijks voor avontuur op zaterdag op de museumzolder. Tijdens een voorstelling (ongeveer 1,5 uur) beleven Pierke en zijn vrienden spannende avonturen. Het poppentheater is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. In de schoolvakanties zijn er extra voorstellingen. 

 

Pierkes speelkalender

april 2024

20

za

Hart Tegen Hard

Meer info

27

za

Hart Tegen Hard

Meer info

mei 2024

04

za

Circus Taraboem

Meer info

05

zo

Circus Taraboem

Meer info

06

ma

Circus Taraboem

Meer info

07

di

Circus Taraboem

Meer info

08

wo

Circus Taraboem

Meer info

09

do

Circus Taraboem

Meer info

10

vr

Circus Taraboem

Meer info

11

za

Circus Taraboem

Meer info

18

za

Miezere Muis

Meer info

19

zo

Miezere Muis

Meer info

20

ma

Miezere Muis

Meer info

21

di

Miezere Muis

Meer info

22

wo

Miezere Muis

Meer info

23

do

Miezere Muis

Meer info

24

vr

Miezere Muis

Meer info

25

za

Miezere Muis

Meer info

Hart Tegen Hard

De eens zo sympathieke apotheker Piluul is een norse man geworden. Amedee ziet dat om middernacht twee geheimzinnige figuren het huis van de apotheker binnengaan. Even later horen ze een zwaar geronk en wordt de woning omhuld in een rode gloed... 

Meer info

Circus Taraboem

Laslo is eenzaam. Enkel zingen houdt hem op de been. Hij is zeer jaloers op zijn broer die directeur is van het succesvolle circus Taraboem. Wanneer de dochter van zijn broer een kostbaar halssnoer krijgt, wil hij met Stanislas het juweel stelen. 

Meer info

Miezere Muis

Pierke moet de kelder van het kasteel van Baron Verdure opruimen. Pierke mag in geen geval de roestige deur openen, anders komt er een groot onheil over de streek. Achter de rug van Pierke opent de kleinzoon Fonske de deur…

Meer info
Pierke-van-Alijn

Voorstelling op aanvraag

Groepen (scholen, jeugdbewegingen, verjaardagsfeestjes ...) kunnen een voorstelling van Pierke van Alijn aanvragen. Tip: combineer een voorstelling van Pierke met een museumbezoek met/zonder gids.

Wat: interactieve voorstelling van poppentheater met een thema naar keuze bv. pesten, vriendschap, eerlijkheid, milieu, Sint, Pasen, sprookjes, enz.

Wie: kinderen van 5 - 12 jaar. Max. 99 personen.

Beschikbare talen: nederlands

Duur: 1u30

Prijs: € 350, tijdens de openingsuren. € 450, na de openingsuren of op woensdag (sluitingsdag)

Reservatie: bij voorkeur 3 weken vooraf via BoekjeBezoek

  • online formulier
  • T 09 210 10 75

Achter de schermen

 

In november 2021 gingen de poppenspelers langs bij Michel Bracke. Michel is een creatieve en artistieke duizendpoot: cabaretier, zanger, mimespeler, maker van lino’s, etsen en cartoons, maker van poppenkoppen, decorschilder voor theaters en poppentheaters en ook gewoon een geliefd en gekend Gents figuur. Hij betekent heel veel voor het Poppentheater van Pierke van Alijn. 

Wil je de film met ondertitels bekijken? Klik dan onderaan op het symbool, links van het tandwieltje.

Interview door Koen Vergauwen en Jean-Philippe Dumarey, opname en montage: Marc De Waele

De poppenspelers en vrijwilligers van Pierke van Alijn, zomer 2022 (Foto: Michiel Devijver). Veel dank aan:

Marc Vincent, Bert Bombeke, Imelda Jonkers, Jo Gentier, Gerald Brown, Jeanine Van Cauwenberghe, Koen Vergauwen, Marc De Waele, Hilde De Vleeschauwer, Jean-Philippe Dumarey, Geert Reunes en Joyce Vergauwen 

IMG_8636_web_c_Michiel_Devijver

Online voorstellingPierke houdt de wacht in de nacht

Pierke vervangt agent Amedee in opdracht van de burgemeester. Hij moet ’s nachts de sleutel van de stadskas bewaken. Maar dan komt er een spook langs dat de sleutel steelt… Help! Pierke zet de achtervolging in en probeert de dader te ontmaskeren.  


Met dank aan alle poppenspelers, Steven Vergauwen (muziek), Charlotte Heyndrickx (beeld en montage I-pictured) en Patrick Heyndrickx (geluid).

Ontdek Pierke in de collectie

object

Politieagent

Handpop van een politieagent. De man heeft donkere haren die in een kuif zijn gesneden en een donkere, gekrulde snor. Hij draagt een uniform. Pop uit het Poppenspel Kindervreugd van de weerstand Gent (oktober 1944 - april 1945).

foto

Groepsfoto poppenspelers Spelleke van de Muide bij de stichting in 1922

Het Spelleke van de Muide werd opgericht in 1922 door de toenmalige wijkpastoor Joris Vandenbroucke. Bovenaan van links naar rechts: Oscar Vervaecke, Jules De Muynck en Frans Casteels. Onderaan Gustaaf de Puydt en Achiel Blancke.

artikel

De geschiedenis van Pierke van Alijn

Pierke, met zijn typisch wit-rode pakje, is bijna bij iedere Gentenaar bekend. Al een eeuw lang speelt hij de hoofdrol in verschillende Gentse stangpoppentheaters.

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.