Collectie van de Gentenaar

Wat als burgers, musea en erfgoedinstellingen vrij en creatief gebruik konden maken van elkaars objecten, documenten en verhalen? In het project Collectie van de Gentenaar ontsluiten Design Museum Gent, STAM, Industriemuseum, Huis van Alijn en Archief Gent samen voor het eerst 100.000 erfgoedobjecten.

Over het project

Collage

Online Collectie van de Gentenaar

 

Via een online platform ontsluiten de partners een selectie van meer dan 60.000 stukken, foto’s, geluidsfragmenten. Bekijk hier de collectie van het Huis van Alijn die ontsloten wordt via Collectie van de Gentenaar.

Achter de schermen werkt een datateam om deze collecties verder te laten groeien tot 100.000 stukken. Lees hier een interview uit het museumjournaal met projectmedewerker Flore.

De zesde collectie

Burgers en verenigingen worden opgeroepen om hun eigen erfgoed over Gent toe te voegen aan de collectie. Dat kan gaan over oude foto’s, video- of geluidsopnames, maar ook extra anekdotes, informatie of verhalen over bestaand erfgoed en immaterieel erfgoed. Dit erfgoed vormt samen de zesde collectie op het platform.

Ga naar de online collectie

Technologie en erfgoed: de CoGent-box


De CoGent-box is een digitale belevingsruimte die in 2022-2023 rondtrekt in de Gentse wijken Wondelgem, Watersportbaan-Ekkergem en Sluizeken-Tolhuis-Ham. In de box komen de erfgoedobjecten van de instellingen tot leven aan de hand van verrassende verhalen. Bezoekers kunnen er hun verleden ontdekken, beleven en delen met andere Gentenaars.

Er zijn regelmatig activiteiten rond de CoGent-box, bekijk hier de agenda.

Na afloop van dit project zal de CoGent-box een permanente stek krijgen in DING, de nieuwe vleugel van Design Museum Gent.

CoGent-box
CoGent_box5

PARTNERS

Een project van Stad Gent, Design Museum Gent en District09 in samenwerking met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, Archief Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS.

Met de steun van

Volg de Collectie van de Gentenaar


   

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.

Schrijf je in op de nieuwsbrief