Pers

Ben je journalist en ben je op zoek naar informatie over het Huis van Alijn? Op deze pagina vind je onze informatie over onze werking, persberichten en persbeelden. Met een perskaart kan je het museum gratis bezoeken.

Contact

Annelien Noppe, communicatie en pers Huis van Alijn: 0473 56 13 88 | annelien.noppe@stad.gent

Wil je de persberichten van het Huis van Alijn ontvangen? Laat hieronder je gegevens achter.

Over het Huis van Alijn


Het Huis van Alijn is het museum van het dagelijks leven. Samen met een divers publiek verkennen we hoe mensen wonen, eten, vieren, liefhebben of ontspannen, vanaf het begin van de twintigste eeuw tot nu. Het dagelijks leven – vroeger, vandaag en morgen – is onderwerp van gesprek, aanleiding tot reflectie, reden voor ontmoeting.

Het Huis van Alijn ligt op een middeleeuwse site in de Kraanlei in het historisch centrum van Gent. Lees meer over de historiek van het gebouw.

IMGL6843_web_c_Michiel_Devijver

HOOFDTENTOONSTELLING MUSEUM VAN HET DAGELIJKS LEVEN

Deze tentoonstelling is permanent te zien en toont aan de hand van de jaarkalender de belangrijke levensfasen en onze dagelijkse tradities, gewoontes en rituelen. 

Hoor de bonen malen in een koffiemolen. Doe je openingsdans opnieuw in de trouwkamer. Blader door fotoalbums of lees een oude nieuwjaarsbrief voor. Haal in het museum van het dagelijks leven samen herinneringen op. Tijdens een interactief bezoek ontdek je heel wat herkenbare objecten, foto’s, geluiden en video’s uit de 20e en 21e eeuw. Ze zetten aan tot een gesprek over onze tradities, rituelen en gewoontes van vroeger en nu.

TIJDELIJKE EXPO'S EN PUBLIEKSACTIVITEITEN

Daarnaast organiseren we tijdelijke expo's en activiteiten, binnen en buiten de museummuren. Hierbij hebben we oog voor actualisering en diversiteit. Pierke van Alijn is het huispoppentheater met wekelijks voorstellingen op zaterdag en elke dag tijdens de Gentse Feesten.

OUTREACHLAB - ERFGOED EN WELZIJN

In het outreachlab willen we met het cultureel erfgoed van het dagelijks leven een impact creëren op de gezondheid en het welzijn van mensen.

We ontwikkelen methodieken en programma's die structureel kunnen ingezet worden in de ouderenzorg en bieden ondersteuning aan zorgpraktijken. We doen dit voor, maar ook met partners uit verschillende sectoren. Zo bouwen we aan een netwerk van erfgoed- en zorgorganisaties.

We hebben een collectiebibliotheek met objecten die kunnen ontleend worden voor een welzijnsactiviteit in de zorg- en sociale sector.

Objecthandling_Michiel_Devijver

Beelden

Hoge resolutie nodig? Stuur een mail naar info@huisvanalijn.be

Foto's


Collectie

Op zoek naar beeldmateriaal over het dagelijks leven vanaf de 20e eeuw? Je kan een deel van de collectie van het Huis van Alijn hier online raadplegen en downloaden. Vermeld bij gebruik 'Collectie Huis van Alijn'.

Op zoek naar een specifiek beeld? Contacteer het kenniscentrum Studio Alijn via studio@huisvanalijn.be of T 09 235 38 00.

herashekken_terras_2

Persinfo expo 'Ja santé!'
 

22.06.24 - 27.04.25

Een expo over onze zoektocht naar een lang, gezond en gelukkig leven in de 20e en 21e eeuw.

Ja_sante

Archief persberichten

Bezoek het Huis van Alijn

Verhalen uit de collectie Bekijk alle verhalen

artikel

De home computer

In de jaren 1980 en vooral in de jaren 1990 duikt technologie steeds meer op in huis. Een goed voorbeeld is de personal computer. Vanaf eind jaren 1990 geraakt die ingeburgerd bij het hele gezin.

artikel

Reizen zonder grenzen

De jaren 1990 zijn gouden jaren voor het internationale toerisme. Reizigers willen de wereld verkennen en een unieke ervaring beleven.

artikel

Het dagelijks leven in (bewegend) beeld

Fotograferen is lange tijd voorbehouden aan een kleine elite. Bedrijven als Kodak zorgen ervoor dat fotografie steeds toegankelijker en betaalbaarder wordt.

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.

Schrijf je in op de nieuwsbrief