De jaren 1990 zijn gouden jaren voor het internationale toerisme. Reizigers willen de wereld verkennen en een unieke ervaring beleven. Touroperators en reisbureaus schieten als paddenstoelen uit de grond. Ze spelen efficiënt in op de behoeftes van toeristen. De individuele reiziger krijgt een centrale plaats en wordt verleid met avontuurlijke wildsafari’s, verre strandvakanties, culturele cruises of zeiltochten. Vanaf 1990 biedt het bekende tv-programma Vlaanderen Vakantieland volop reisinspiratie. Door het groeiende toerisme wereldwijd, is geen plek op aarde nog onaangetast. Kwetsbare ecosystemen komen onder druk te staan.
Europese eenmaking
Belgen reizen graag in Europa. Topbestemmingen zijn Frankrijk en Spanje, maar ook Italië en Oostenrijk zijn in trek. Sinds de oprichting van de Europese Unie in 1993 zijn de gevolgen van de politieke, economische en culturele eenmaking van Europa ook voor vakantiegangers goed voelbaar. De nieuwe hogesnelheidstreinen Eurostar en Thalys brengen toeristen in recordtempo naar Londen en Parijs. Ook citytrips met het vliegtuig naar Rome of Lissabon winnen aan populariteit. In die jaren heeft elk Europees land nog zijn eigen valuta. Op het einde van het decennium komt daar verandering in. In twaalf landen van de Europese Unie wordt op 1 januari 1999 de Europese eenheidsmunt officieel ingevoerd. Op eurobiljetten en -munten is het wachten tot in 2002.
Ticket naar de zon
Iedereen wil naar de zon. Touroperators brengen toeristen met chartervluchten naar de Spaanse, Turkse of Egyptische stranden aan de Middellandse Zee. Ook verdere bestemmingen zoals de Dominicaanse Republiek of Cuba zijn in trek. Zonnekloppers kiezen vaak voor een all inclusive vakantie. In de prijs zit alles inbegrepen: hotelkamer, ontbijt, lunch, diner, drankjes, fitness en zwembadplezier.
Vakantiegangers willen met een egaal gebronzeerde huid naar huis. Toch is het niet langer vanzelfsprekend om uren in de zon te liggen bakken. In de media lezen we over schadelijke uv-stralen, vooral voor kinderen. Ook de link met huidkanker wordt gelegd.
Is het nog ver?
De jaarlijkse vakantie met de auto richting Zuid-Europa is voor veel gezinnen het hoogtepunt van de zomer. Verkeersveiligheid krijgt steeds meer aandacht. Passagiers achteraan moeten vanaf 1991 verplicht een gordel dragen, al gebeurt dat in de praktijk vaak nog niet.
Nieuwe Europese wetgeving zorgt voor een veiliger en beter uitgebouwd wegennetwerk. Vanaf 1995 heffen België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Portugal hun onderlinge grenscontroles op en vormen de Schengenzone. De paspoortcontroles verdwijnen en het wordt een stuk gemakkelijker voor wie met de auto naar het zuiden rijdt.
Toch is het nog een hele klus om op je bestemming te geraken. Dikke wegenatlassen doorploegen in een auto zonder airco. De zoektocht naar mooie picknickplekjes. Of in een telefooncel laten weten aan het hotel dat je uren later zal zijn.
Reisherinneringen
In de jaren 1990 spot je toeristen met een fototoestel rond de nek en een tas vol filmrolletjes. Of met een eenvoudige wegwerpcamera. Bij thuiskomst worden de foto’s ontwikkeld in de lokale fotozaak. Het is telkens een spannend moment. Zouden ze goed gelukt zijn? Je hebt pech als het filmrolletje verkeerd zat of iedereen op de foto rode ogen heeft. De mooiste foto’s en bijhorend reisverslag belanden in een fotoalbum.
Digitale fototoestellen zijn nog niet ingeburgerd. Ze zijn nog te duur en te complex in gebruik. De gemiddelde toerist investeert pas vanaf de jaren 2000 in een digitale fotocamera. Sommige toeristen filmen ook hun reis, al is het niet vanzelfsprekend om een VHS-camera mee te sleuren op vakantie. Compactere modellen zoals de Sony Handycam zijn een betere optie.
Kenniscentrum over het erfgoed van het dagelijks leven
Studio Alijn is te bezoeken na afspraak tijdens weekdagen
van 10:00 tot 17:00 via studio@huisvanalijn.be of
T 09 235 38 00.
Studio Alijn is gesloten van 23.12.2024 t.e.m. 03.01.2025.
Adres Studio Alijn
Kraanlei 69, 9000 Gent