Ben je op zoek naar een plek voor een evenement, teambuilding, vergadering, familiefeest of lezing? Het Huis van Alijn is een unieke locatie in de Gentse binnenstad.
Het Huis van Alijn ligt op een middeleeuwse site in de Kraanlei in het historisch centrum van Gent. Je vindt er het museum van het dagelijks leven, tijdelijke expo's, het museumcafé en een voormalige kapel.
In het Huis van Alijn verkennen we samen met een divers publiek hoe mensen wonen, eten, vieren, liefhebben of ontspannen, vanaf het begin van de 20e eeuw tot nu. Het dagelijks leven – vroeger, vandaag en morgen – staat centraal in onze werking.
Het Huis van Alijn verhuurt de voormalige kapel, al dan niet in combinatie met een museumbezoek.
De voormalige kapel
Het Huis van Alijn is gehuisvest in het enige bewaarde middeleeuwse Gentse godshuis. Op de site staat ook een voormalige kapel, vandaag de Katharinazaal. De kapel werd recent opgefrist en heeft veel authentieke elementen zoals de mooie glasramen, het gewelfd plafond en een doksaal.
Praktische info:
Wens je meer informatie of heb je interesse om onze locatie te huren? Neem contact op met Hermelijn Daem via hermelijn.daem@stad.gent of 0483 65 35 02
Wie is Katharina?
Het godshuis 'Kindren Halyns Hospital' werd gesticht in de 14e eeuw na een jarenlange bloedvete tussen twee Gentse patriciërsfamilies, de Rijms en de Alijns. In een godshuis werden in de middeleeuwen zieken verzorgd en kregen hulpbehoevenden een maaltijd, zorg en onderdak.
De huidige Katharinazaal is genoemd naar Katharina Zelverberchs, de moeder van de twee vermoorde broers Hendrik en Seger Alijn en de stichteres van de kapel. De site werd ook vaak Sint Katharina's Godshuis of Sint Katelijne Godshuis genoemd. Veel vrouwelijke bewoners kregen Katharina als doopnaam.
De kapel van het godshuis was toegewijd aan de Heilige Catharina, de patrones van Katharina Zelverberchs. Je vindt haar beeld terug in een nis boven de zuil aan het doksaal. Je kan ze herkennen aan haar attribuut het gebroken rad.
In de nis boven de ingangspoort, vind je ook een beeld van de heilige Catharina. De drie wapenschilden verwijzen naar drie families die in latere eeuwen een belangrijke rol speelden in het herstellen en uitbreiden van dit godshuis.