Schenkingen

De collectie van het Huis van Alijn groeit jaarlijks aan, onder meer door schenkingen. Heb je een erfgoedobject dat je wilt schenken aan het museum? Fijn dat je ons gevonden hebt! Bekijk goed onderstaande informatie en bezorg ons de juiste informatie.

Wat nemen we (niet) op?

Via schenkingen breidt het museum zijn collectie uit. Er is een groot aanbod, maar we kunnen niet elk object opnemen in de collectie. Op basis van selectiecriteria toetsen we elk aanbod af en bekijken we of het binnen ons verzamelbeleid past.

Enkele selectiecriteria

 

  • Is er een directe link met de cultuur van het dagelijks leven?
  • Wat is de expositie-, onderzoeks- of erfgoedwaarde van het object?
  • Wat is de staat van het object? Is het volledig, in goede staat, operationeel, veilig, …?
  • Hebben we al gelijkaardige stukken uit dezelfde periode in de collectie? Of is het net een aanvulling? Bijvoorbeeld op het gebied van actualisering en diversifiëring?
  • Is het Huis van Alijn de meest geschikte collectiebeherende instelling om het object te bewaren?
strijkijzer
digitale-afbeelding

Hoe gaat het in zijn werk?

Om elke schenking de nodige zorg en aandacht te geven, kan je geen schenking naar het museum of de kantoren brengen zonder een afspraak of toestemming. 

1. Vul onderstaand formulier in. Geef zoveel mogelijk context en informatie over het object en voeg enkele foto's toe.

2. We bekijken jouw inzending. Een collectiemedewerker zal je spoedig contacteren.

  • Indien jouw schenking wordt aanvaard sluit je met het museum een schenkingsovereenkomst af. Bekijk hier een voorbeeld.
  • Indien het over beelden gaat, vul je ook een overeenkomst in over het gebruik van die beelden (bijvoorbeeld in het museum of op de website). Bekijk hier een voorbeeld.
  • Wordt jouw schenking niet aanvaard? Wij proberen altijd door te verwijzen naar collega’s uit het brede cultureel erfgoedveld.

Bedankt! Een collectiemedewerker bekijkt je inzending en zal je spoedig contacteren. Heb je nog vragen? Contacteer ons via info@huisvanalijn.be of T 09 235 38 00

Contact


Heb je vragen of wens je meer informatie? Contacteer ons via T 09 235 38 00 of info@huisvanalijn.be.

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.

Schrijf je in op de nieuwsbrief