Welzijnsactiviteiten

In het kader van (T)Huis van Alijn en op vraag van enkele zorginstellingen biedt het Huis van Alijn welzijnsactiviteiten aan. Zorgverleners en andere geïnteresseerden kunnen deze downloaden. Zo willen we zorgverleners en mantelzorgers ondersteunen om met bewoners of geliefden individueel aan de slag te gaan en om dialoog en beweging te stimuleren. Deze activiteiten zijn ontwikkeld door het Huis van Alijn in samenwerking met Arteveldehogeschool en de opleiding ergotherapie van Hogeschool Gent. Ze zijn een onderdeel van de pakketten ‘Huis van Alijn op bezoek’ die woonzorgcentra kunnen ontlenen.

Heb je vragen rond dit aanbod of nood aan verdere ondersteuning? Aarzel niet om Liesa te contacteren via liesa.rutsaert@stad.gent of 0485 54 19 37.

REMINISCENTIE ACTIVITEIT MIJN LEGERDIENST

Haal herinneringen op aan de legerdienst aan de hand van de virtuele rondleiding in de expo MIJN LEGERDIENST. Stimuleer een gesprek aan de hand van objecten en enkele vragen.

digitale-afbeelding
digitale-afbeelding
digitale-afbeelding

Raad het geluid

Van het afgaan van onze wekker tot het afzetten van de TV. Van ’s morgens tot ‘s avonds worden we omringd door dagelijkse geluiden. Maar ken je deze geluiden wel zo goed als je denkt? Met deze activiteit dagen we je uit het voorwerp, de kermisattractie of het dialect te raden.


Ontwikkeling: Huis van Alijn in samenwerking met Arteveldehogeschool en de opleiding ergotherapie van Hogeschool Gent. Deze activiteit is onderdeel van ‘Huis van Alijn op bezoek -’ die woonzorgcentra kunnen ontlenen.

Memoryspel


Een wafelijzer, een circuskostuum, geplooid ijzer, … Heel wat objecten zijn gelinkt aan de kermis. Aan de hand van een memoryspel kunnen de bewoners meer over enkele objecten leren. Er zijn twee spelletjes die gespeeld kunnen worden met elk een ander niveauverschil.

beer_kermis
Schijf_kermis

Zitgymnastiek


Stimuleer beweging en ga op zoek naar een nieuwe krachtpatser zoals John Massis. Deze activiteit is volledig zittend en is geïnspireerd op de zitgymnastiek voor ouderen.

prent
foto
foto

Kwartetspel


Het klassieke kwartetspel in een wielerjasje. Er zijn zestien kwartetten van verschillende moeilijkheidsniveaus en over diverse thema's zoals de voorjaarsklassiekers, wielertruitjes en wielericonen. Stimuleert o.a. het concentratievermogen en verhoogt het inzichtelijk vermogen.

Multisensoriële storytelling (MSST)


Kruip als begeleider in de huid van een wielrenner en als luisteraar in de huid van een supporter. Aan de hand van MSST vertel je een verhaal dat ondersteund wordt door sensorische prikkels en sociale interactie.

Reminiscentie-activiteit


Ga in gesprek aan de hand van 25 reminiscentiekaarten rond het thema wielrennen en haal samen herinneringen op.

Reminiscentie_wielersport_1
Reminiscentie_wielersport_2
Reminiscentie_wielersport_3

ONTDEK DE ONLINE COLLECTIE


Grasduin in de online collectie van het Huis van Alijn en haal samen herinneringen op. Zoek op diverse thema's (bloemen, carnaval, huwelijk, legerdienst, Pasen, ...), kies een bepaalde periode of zoek met eigen trefwoorden. Je kan alle foto's, documenten en video's downloaden om mee aan de slag te gaan in het woonzorgcentrum.

object

Verpakking voor cichorei Flandria

object

Melkflesmand LL

object

Moulinex Type 310

Het rode espressotoestel van de Franse fabrikant Moulinex werd in 1975 geïntroduceerd als het eerste apparaat van Moulinex waarmee men thuis een echte Italiaanse espressokoffie kon maken.

foto

Bruidspaar Erna en Willy en suite op weg naar de kerk, Loppem, 1969

foto

Portret van twee plechtige communicanten, ca. 1947

foto

Groep miliciens rond een tafel tijdens hun legerdienst in Oostende

video

Winterpret, 1946-1947

Onder toezicht van enkele broeders leven ongeveer 20 scholieren (vermoedelijk van het Gentse Sint-Amanduscollege) zich volledig uit in de sneeuw: ze maken sneeuwpoppen, spelen met de slee en gooien met sneeuwballen op een uitgestrekt en ondergesne...

video

Grand Cirque de France op het Sint-Pietersplein, Gent, 1960

Aankomst van de vrachtwagens van het circus Grand Cirque de France op het Gentse Sint-Pietersplein, dat toen nog een zachte ondergrond had. Opbouw van de circustent, de stallen en de tribunes voor het publiek. Een dromedaris wordt begeleid naar de...

video

Zomervakantie, Gistel, 1959

De kinderen spelen in de tuin tijdens de zomervakantie. Ze rijden met de fiets en een gocart in het gras. De kinderen spelen op een geïmproviseerd klimrek, een zelfgemaakte constructie van oude kratten. De jongens spelen met water in een oude tobb...

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.

Schrijf je in op de nieuwsbrief