Roze of blauw?

Op heel wat foto’s van baby’s uit de vroege 20e eeuw is de baby in witte kleren gehuld. Het doopkleed is altijd wit en verwijst naar het christelijke ritueel van het doopsel. Wit staat voor zuiverheid. Tot aan de kleutertijd is witte kledij courant. Na de eerste levensjaren worden kinderen zoals volwassenen aangekleed. Donkere kledij was de norm.

Ook de wieg, geboortekaartjes en doosjes voor suikerbonen zijn meestal wit. Het drukken van geboortekaartjes en uitdelen van suikerbonen is ronduit luxueus. Later wordt roze en blauw al snel courant voor geboortekaartjes. De kleur onthult in één oogopslag het geslacht van de pasgeboren baby, toen dus roze voor pasgeboren jongens en blauw voor de meisjes.

2007_117_052_kopie suikerbonendoos

De keuze van deze kleuren is niet gemakkelijk te verklaren. Roze is een opvallende kleur en staat voor gezondheid en kracht, te associëren met jongens. De keuze voor pastelblauw voor meisjes zou te maken hebben met de verschijningen van Maria. Zij verschijnt in de Franse stad Lourdes, volgens de beschrijving, in een wit gewaad met blauwe linten. Dit ‘Maria-blauw’ wordt sindsdien als een beschermende, vrouwelijke kleur gezien.

In de jaren 1950 wordt het leven kleurrijker. De donkere oorlogsjaren liggen achter de rug en de toekomst ziet er goed uit. Er heerst een klimaat van optimisme en levensvreugde. Vrolijke pastelkleurtjes zijn in de mode en ogen modern. In die periode wordt het kleurgebruik voor jongens en meisjes omgewisseld: roze wordt de meisjeskleur, blauw voor jongens. Het is ook de periode waarin de uitzet voor baby’s sterk uitbreidt. Er komen nieuwe verzorgingsproducten, speelgoed, meubels op maat, kinderwagens en tal van accessoires op de markt. Kersverse ouders krijgen de ‘Roze Doos’ cadeau. Een doos vol informatie en reclame over allerlei babyproducten zoals luiers, autozitjes, hygiëne en voeding in het roze. Ook vandaag krijgen ouders nog een ‘Roze Doos’. De inhoud van deze doos illustreert de geschiedenis van de babyverzorging. De naam en kleur van deze doos past geheel in de stijl van de jaren 1950.


object

Babydrinkbeker

Roze babydrinkbeker uit kunststof met twee handgrepen.

object

Talkpoederdoos Babyderm

object

Roze doos Voor u Mama!

De roze doos met babyartikelen wordt geschonken aan de moeder bij de geboorte van een baby. De doos wordt geschonken door de Nationale Dienst voor Propaganda van Kinderartikelen, gevestigd in Brussel.

In de jaren 1960 raken pastelkleuren wat uit de mode, maar niet voor baby’s. Roze en blauw worden verder gebruikt. Wanneer in de jaren 1970 de ongelijkheid voor mannen en vrouwen wordt aangeklaagd is er een trend naar meer genderneutrale kleuren voor baby’s. De jaren 1970 kleuren oranje en dit is ook duidelijk merkbaar in de babykamer. Maar roze en blauw blijven populair.

Al eeuwenlang proberen we het geslacht van ongeboren baby’s te voorspellen. In de jaren 1980 wordt echografie gebruikt door gynaecologen. Zo kunnen ouders op voorhand het geslacht van hun baby weten. In welke kleur schilderen we de babykamer? Welke kleur kleertjes kopen we? Dat zijn vragen waarom mensen vooraf het geslacht van een baby willen kennen. De babyuitzet verraadt zo soms het geslacht van de baby op komst. Het geslacht van de ongeboren baby wordt aan vrienden en familie bekendgemaakt door het gebruik van de ongeschreven kleurcodes: blauw voor een jongen, roze voor een meisje. Of een groot roze of blauw bord aan de gevel of in de tuin schreeuwt het uit: hier is een meisje of jongen geboren.

benieuwd naar meer #Geboorte ? bekijk alles

Meer weten over de collectie?

BEZOEK STUDIO ALIJN

Kenniscentrum over het erfgoed van het dagelijks leven

Studio Alijn is te bezoeken na afspraak tijdens weekdagen
van 10:00 tot 17:00 via studio@huisvanalijn.be of
T 09 235 38 00. 

Studio Alijn is gesloten van 23.12.2024 t.e.m. 03.01.2025.

Adres Studio Alijn
Kraanlei 69, 9000 Gent

img_8374_web_c_michiel_devijver_666a0a26dcbd26b80e6ed14b26532644

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.

Schrijf je in op de nieuwsbrief