Bloemencorso

digitale-afbeelding

 

 

 

Op een praalwagen vol kleurrijke bloemen maakt de bloemenkoningin haar intrede in Gent. Het is 1968 en duizenden kijklustigen bewonderen het Gentse bloemencorso. Sinds 1952 werken heel wat mensen mee aan deze jaarlijkse bloemenpracht. Handelszaken, wijkcomités, stadsdiensten en bloembinders: ze nemen allemaal deel. In 1979 wordt het Gentse bloemencorso opgedoekt. Zoals bij heel wat andere Vlaamse corso’s door de jaren heen zorgt geldgebrek voor het einde van deze traditie.

 

 

 

Het ontstaan van een traditie

Vandaag gaan er in Vlaanderen nog vijf bloemencorso’s uit. Het oudste corso is dat van Blankenberge. In 1895 rijdt dat voor de eerste keer uit. Deze bloemenstoet moet vooral de welgestelde toeristen animeren die Blankenberge op dat moment aantrekt. In de jaren 1950 worden corso’s ook populairder bij de brede bevolking. De welvaart groeit en mensen hebben meer vrije tijd. Dan ontstaan veel nieuwe corso’s in Vlaanderen, zoals die in Sint-Gillis-bij-Dendermonde, Loenhout en Wommelgem.

De dahlia

De meeste corso’s komen op straat in augustus of september. De dahlia, een goedkope en sterke bloem die in deze maanden bloeit, is uitgegroeid tot het symbool van deze bloemenstoeten. Zo worden sommige praalwagens in Loenhout bekleed met tot wel 250.000 dahlia’s. Jaarlijks worden meer dan vier miljoen van deze bloemen in het corso verwerkt.

Het corso van Ternat is een uitzondering. Dat rijdt elk jaar uit op Pinkstermaandag. In 1912 vindt het voor de eerste keer plaats om de overwinning van de burgemeester te vieren, maar ook om de lente te verwelkomen. In Ternat zal je dus geen dahlia’s zien, maar wel andere snijbloemen zoals anjers en chrysanten.

Een kindercorso

Het corso van Wommelgem valt ook op, omdat dit voor en door kinderen is. Het Wommelgemse corso ontstaat in 1953 om het veertigjarig bestaan van de vereniging ‘Natuurschoon’ te vieren. De traditie wordt nadien jaarlijks voorgezet, maar krijgt in 1962 een uitbreiding. Onder impuls van de dorpspastoor wordt er voor de eerste keer een Kleine Bloemenstoet ingericht, die louter voor kinderen bedoeld is. Wanneer in 1990 het grote corso ophoudt, blijft de traditie van de Kleine Bloemenstoet voortbestaan. Tot vandaag trekken kinderen in Wommelgem jaarlijks tientallen wagentjes door de straten. Op de website van de Vriendenkring kan je trouwens heel wat nuttige tips en inspiratie vinden om je eigen wagentje te bouwen!

benieuwd naar meer #Optocht ? bekijk alles

Meer weten over de collectie?

BEZOEK STUDIO ALIJN

Kenniscentrum over het erfgoed van het dagelijks leven

Studio Alijn is te bezoeken na afspraak tijdens weekdagen
van 10:00 tot 17:00 via studio@huisvanalijn.be of
T 09 235 38 00. 

Studio Alijn is gesloten van 05.08.2024 tot 09.08.2024.

Adres Studio Alijn
Kraanlei 69, 9000 Gent

img_8374_web_c_michiel_devijver_666a0a26dcbd26b80e6ed14b26532644

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.

Schrijf je in op de nieuwsbrief