Moestuinieren

Een moestuin is van alle tijden. Het fenomeen bestaat al zo’n 10 000 jaar. Sinds we nederzettingen bouwen, kweken we voedsel. Vanaf er een omheining rond wordt gebouwd, ontstaat er een moestuin. 

Vrouw-in-moestuin-Booischot-jaren-1970
Man-poseert-met-oogst-uit-moestuin-Wijnegem-jaren-2020

Van zelfvoorziening tot zinvolle bezigheid

Tot de jaren 1950 dient de moestuin vooral voor zelfvoorziening. Het voedsel uit eigen tuin is een mooie aanvulling op het eten uit de winkel. Daarnaast is er ook de moralistische opvatting die het gezonde aspect van de moestuin benadrukt. Voeding uit eigen tuin, bezig zijn tussen het groen… is goed voor de gezondheid.

Vanaf de jaren 1950 stijgt de welvaart en wordt voedsel goedkoper. Groenten en fruit worden steeds meer gekocht in de supermarkt. Een moestuin wordt minder noodzakelijk om je gezin te kunnen voeden.

Maar het gebruik zal nooit helemaal verdwijnen. Tot vandaag blijven enthousiastelingen een moestuin aanleggen. Vooral als hobby die tegelijk aangenaam en nuttig is. Het wordt gezien als zinvolle tijdsbesteding en het kweken van eigen voedsel geeft veel voldoening.

In rijtjes of bakken. Alleen of met de buurt

De moestuin roept doorgaans het beeld op van een afgebakend stukje in de tuin, met rijtjes van verschillende groenten en kruiden. Maar het moestuinieren gebeurt niet enkel in die klassieke, private vorm. Wie geen tuin heeft, gaat aan de slag op het balkon, dak, of zelfs tegen de muur. Er bestaan ook pluktuinen, waar je niet zelf aan werkt maar tegen betaling verse groenten kan gaan plukken. Samen aan de slag gaan kan ook, in buurtmoestuinen of volkstuinen. Daar werken gelijkgezinden samen in een grote moestuin of liggen er aparte stukjes grond naast elkaar.

In de tuin en op het bord

Ook wat in de moestuin groeit verandert doorheen de jaren. In België staan er aan het begin van de 20e eeuw vooral kolen, wortelen, erwten, bonen en aardappelen. In de tweede helft van de 20e eeuw krijgen ook bloemen en sierplanten een plaats. Sinds de jaren 1970 eisen meer ‘exotische' groenten zoals paprika en Chinese kool hun plek op. Met de opkomst van de diepvries is het eenvoudig om al deze groenten te bewaren. Het is niet meer nodig om overtollige groenten in te maken.

In de 21e eeuw zijn moestuinen heel divers. Er is meer aandacht voor het biologische aspect en milieuvriendelijke teeltechnieken, zoals zo weinig mogelijk gebruikmaken van besproeiingen en kunstmest.

Project MOES-tuin

Het Huis van Alijn werkte mee aan het project MOES-tuin van het CAG om vakmanschap en tradities rond de moestuin te documenteren en op te tekenen. Hun oproep om foto’s van moestuinen te schenken zorgt voor een verrijking van de collectie van het Huis van Alijn. Omdat deze foto’s zo alledaags lijken, zijn ze onderbelicht gebleven in collecties en onderzoek… en passen ze dus helemaal in onze collectie over het dagelijks leven.

 

Meer weten over de collectie?

BEZOEK STUDIO ALIJN

Kenniscentrum over het erfgoed van het dagelijks leven

Studio Alijn is te bezoeken na afspraak tijdens weekdagen
van 10:00 tot 17:00 via studio@huisvanalijn.be of
T 09 235 38 00. 

Adres Studio Alijn
Kraanlei 69, 9000 Gent

img_8374_web_c_michiel_devijver_666a0a26dcbd26b80e6ed14b26532644

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.

Schrijf je in op de nieuwsbrief