Passie in de postzegel

Codetaal in liefdesbrieven

Uiting geven aan de meest intense, diepe emoties en gevoelens lukt bij veel mensen het best op papier. Bij intieme momenten zoals een geboorte of bij gevoelens van gemis grijpen velen terug naar geijkte uitdrukkingen en poëzie. De oudst bewaarde geschriften zijn bijna altijd uitingen van sterke emoties. Vurige liefde is de muze bij veel geschriften zoals de vele romantische gedichten, minneliederen en hartstochtelijke brieven.

Intieme post

Liefdesbrieven en romantische kaartjes worden vaak bewaard. Op een verborgen plek of in een gesloten kistje. Deze intieme post leert ons vandaag hoe ze vroeger liefde beschreven en uiting gaven aan emoties.

Het schrijven van een liefdesbrief is tot ver in de 20e eeuw dé manier om je meest diepe gevoelens die je voor iemand koestert kenbaar te maken, het hoort bij het verleiden en het liefdesspel. Vandaag spreken geliefden af volgens hun eigen agenda, maar nog niet zo lang geleden is het de gewoonte dat de toekomstige schoonzoon zijn geliefde en haar ouders alleen op zondag een bezoekje brengt. Op weekdagen zien zij elkaar weinig of niet, tenzij er stiekem wordt afgesproken. Het schrijven van brieven en kaarten is dan de enige manier om te tonen dat je vaak aan je geliefde denkt.

Universiteit van Liefde

Vandaag schrijven we heel wat minder liefdesbrieven en - kaarten. Sociale media, e-mail en andere communicatiemiddelen nemen het over. Emoties toevertrouwen aan het blanke papier lijken we zelfs verleerd. De virtuele Universiteit van Liefde’ van Arnon Grünberg is een poging om de liefdesbrief in ere te herstellen. Ghostwriters helpen er bij het schrijven van de meest hartstochtelijke brieven om het hart van de geliefde te veroveren.

Bloementaal

Op veel oude liefdeskaartjes wordt aan de voorkant een romantisch tafereeltje afgebeeld, omringd met heel wat liefdessymbolen zoals bloemen. De bloementaal is alom bekend en natuurlijk gaat het op zo’n kaartjes steeds om bloemen met een liefdesboodschap. Rode rozen, viooltjes of vergeet-me-nietjes komen heel vaak voor. Ook andere liefdessymbolen zoals hartjes, cupidootjes of tortelduifjes prijken op de kaartjes.

Postzegeltaal

De geschreven boodschap op veel van deze kaartjes is echter verrassend neutraal, soms zelfs beperkt tot de slogan ‘groetjes van…’. Opvallend is dat de postzegel aan de voorkant van het kaartje vaak schuin gekleefd is, wat niet de gewoonte is. Vermoedelijk hebben deze systematisch schuin gekleefde postzegels een diepere betekenis. De liefdesboodschap op veel kaartjes zit dus verscholen in de manier waarop de postzegel aangebracht is. Om zeker te zijn dat je geliefde de romantische boodschap in de postzegel juist zou interpreteren, worden kaartjes met uitleg van de symboliek verspreid. De ‘postzegeltaal’ is handig! De vurige boodschap blijft verborgen voor de ouders. Door de passie met de postzegel te vertellen, is ook minder tekst nodig, want hoe langer de tekst hoe meer je betaalt. ‘Postzegeltaal’ maakt het versturen van liefdesboodschappen dus goedkoper.

postkaart
postkaart
postkaart

Codetaal

Naast de bloemen- en postzegeltaal bestonden nog andere codetalen, zoals waaiertaal, voetentaal of zakdoektaal. Deze codetalen bieden de mogelijkheid om onopvallend passionele boodschappen door te geven. Ook voor deze vormen van codetaal worden postkaartjes, met toelichting van de diverse codes, uitgegeven. Soms wordt ook een gebaar of teken voor afwijzing of het beëindigen van een relatie vermeld. Het is niet zeker of dit ook werd gebruikt.

Emoticons

Vandaag is codetaal via sociale media de norm. Emoticons onderstrepen de intonatie en emoties van berichten. Woorden of zinnen worden verkort tot een letterwoord. Wie niet vertrouwd is met deze taal, kan een bericht vol acroniemen zoals ‘IHVJ’ of ‘CU’ gecombineerd met tal van emoticons nauwelijks lezen.

benieuwd naar meer #Valentijn ? bekijk alles

Meer weten over de collectie?

BEZOEK STUDIO ALIJN

Kenniscentrum over het erfgoed van het dagelijks leven

Studio Alijn is te bezoeken na afspraak tijdens weekdagen
van 10:00 tot 17:00 via studio@huisvanalijn.be of
T 09 235 38 00. 

Adres Studio Alijn
Kraanlei 69, 9000 Gent

img_8374_web_c_michiel_devijver_666a0a26dcbd26b80e6ed14b26532644

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.

Schrijf je in op de nieuwsbrief