Paasklokken, de paashaas en eieren rapen

Het is Pasen. We zijn benieuwd hoeveel paaseitjes de paasklokken of de paashaas dit jaar gebracht hebben. In veel tuinen en woonkamers barst de strijd los en worden paasmandjes gevuld. De paasklokken, de paashaas en de eieren symboliseren de lente en nieuw leven. Pasen is ook een belangrijke hoogdag voor christenen waarop de verrijzenis van Jezus gevierd wordt. Geleidelijk aan zijn de diverse symbolen rond Pasen met elkaar verweven.

postkaart
postkaart
postkaart

De paasklokken

Paasklokken van over de hele wereld gaan op Witte Donderdag naar Rome. De klokken hebben vleugels waardoor ze er snel geraken. Na het ophalen van de eieren keren de klokken terug huiswaarts en laten ze de eieren in de tuinen van de mensen achter. Het zijn niet zomaar eieren, maar chocolade-eieren.

Vruchtbaarheidssymbolen

Ook hazen krijgen de taak om eieren te brengen. De paashaas staat in veel culturen symbool voor vruchtbaarheid. Het christendom neemt deze symboliek over al wordt de paashaas in het verleden niet altijd gewaardeerd. Hazen zijn vruchtbaarheidssymbolen omdat ze zich snel voortplanten. Hierdoor worden ze tegelijk negatief als lustsymbool aanzien.

kookboek

Ook eieren zijn vruchtbaarheidssymbolen in de christelijke religie. De periode voorafgaand aan Pasen is de vastenperiode en daarin worden geen eieren gegeten. Op Paaszondag smaken de eieren dus des te meer. Een andere verklaring is dat de jacht op hazen in sommige gebieden rond de tijd van Pasen valt. Op Paaszondag worden de hazen klaargemaakt en verorberd samen met de eieren. Zo ontstaat de link tussen eieren en hazen en worden de eieren niet meer alleen door de klokken gebracht.

Zalig of vrolijk paasfeest

Rond 1900 wenst men elkaar een zalig of vrolijk paasfeest toe met behulp van een wenskaart. Op deze postkaarten keren de hazen, eieren, kuikens en jonge meisjes vaak terug. De afbeeldingen benadrukken een nieuw begin, een jong leven en een nieuwe lente.

benieuwd naar meer #Pasen ? bekijk alles

Meer weten over de collectie?

BEZOEK STUDIO ALIJN

Kenniscentrum over het erfgoed van het dagelijks leven

Studio Alijn is te bezoeken na afspraak tijdens weekdagen
van 10:00 tot 17:00 via studio@huisvanalijn.be of
T 09 235 38 00. 

Adres Studio Alijn
Kraanlei 69, 9000 Gent

img_8374_web_c_michiel_devijver_666a0a26dcbd26b80e6ed14b26532644

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.

Schrijf je in op de nieuwsbrief