Foorwonder dompelt leerlingen onder in de spectaculaire wereld van de kermis rond 1900. Wat vertelt die kermis over wetenschap, vooruitgangsoptimisme en ideeën over mens, dier en de wereld? Leerlingen ontdekken hoe maatschappelijke denkbeelden en vermaak hand in hand gingen – en reflecteren op welke manier bepaalde ideeën vandaag doorleven. Een expo die verwondert én aanleiding geeft tot gesprek.
Waarom met je klas?
Deze expo sluit aan bij eindtermen en sleutelcompetenties rond:
Een interactieve rondleiding waarbij leerlingen ontdekken via ruiken, horen en zien. De gids stemt het bezoek af op de studierichting en het niveau van de klas, geef deze info mee bij de reservatie.
Laat je klas op eigen tempo de expo ontdekken. Ideaal voor vakoverschrijdend werken of als inleiding op thema’s als wetenschap, beeldvorming en maatschappelijke evolutie.
Vragen? Bel BoekjeBezoek via T 09 210 10 75 (weekdagen 09.00 – 17.00)
Dagelijkse en bijzondere gebeurtenissen bepalen het ritme van ons leven. De allereerste babyfoto’s, spelletjes op de speelplaats, de jaarlijkse zomervakantie, afscheid nemen van een dierbare. Hoe we omgaan met deze momenten en emoties evolueert in de tijd, is tegelijk persoonlijk én universeel.
RONDLEIDING MET GIDS
Een interactieve rondleiding die focust op het dagelijks leven in de 20e en 21e eeuw. De gids laat de leerlingen nadenken over hoe tradities, rituelen en gewoontes geëvolueerd zijn en hoe we er vandaag mee omgaan.
Tijdens een themaroute neemt de gids de klas mee naar vijf kamers in het museum. Tijdens een interactieve rondleiding maken de leerlingen kennis met allerlei tradities, gewoontes en rituelen gelinkt aan maatschappelijke thema's zoals rouwen, kinder- en ouderenzorg en jongerencultuur.
Na de rondleiding gaan de leerlingen in groepjes aan de slag met clichés en maatschappelijke evoluties door middel van stellingen en foto's.
Twee themaroutes
Er zijn twee verschillende themaroutes, telkens met andere accenten.
Klik door voor meer informatie over elke themaroute.
VRIJ BEZOEK ZONDER GIDS
Verken op eigen tempo de hoofdtentoonstelling vol foto's, video's en objecten uit de 20e en 21e eeuw.
Digitale tijdlijn en lessenreeks in het kader van de expo ROOK (19.10.2018 - 18.08.2019). De tijdlijn biedt een overzicht van enkele belangrijke sleutelmomenten uit meer dan een eeuw Belgische rookgeschiedenis, van de start van de massaproductie tot de sigaret vandaag. De lessenreeks werd ontwikkeld door het Vlaams Instituut Gezond Leven.
Op de website vind je heel wat oude foto's, films, objecten, affiches, brieven... terug. Je kan zoeken op verschillende thema's, periode en type of via eigen zoekwoorden. Je kan de beelden gratis downloaden om te gebruiken in de klas.
Interessante thema's voor het secundair onderwijs: voeding, rook, legerdienst, geboorte, huishouden, rouwen,...