Veelgestelde vragen

Toegang

Wat is mijn toegangsbewijs? Aan de balie krijg je een toegangssticker. We vragen je om deze op een zichtbare plaats te kleven.

Hoe kan ik betalen in het museum? Cash, Bancontact, Visa, Mastercard, Maestro en Payconiq. De vestiaire en lockers zijn gratis.

GROEPEN

Waar moet ik de tickets en gids voor een groep betalen? Dit betaal je op de dag van het bezoek aan de kassa. Betaling op factuur nadien is ook mogelijk.

Hoe reserveer ik een gids voor een groep? Groepsbezoeken kan je reserveren via de website van Boekjebezoek of T 09 210 10 75

Is er spreekrecht? Voor groepen met een eigen gids rekenen we een spreekrecht aan van 10 euro.

Kan ik een groepsbezoek annuleren? Dit kan kosteloos tot 10 dagen voor het bezoek.

Ben ik verantwoordelijk als ouder, leraar of begeleider van kinderen en groepen? Ouders, leraren en begeleiders van groepen zijn altijd verantwoordelijk en aanspreekbaar voor het gedrag van hun kinderen of groepsleden. Als ouder of begeleider van kinderen vragen wij er op toe te zien dat de kinderen de museumobjecten niet aanraken. Kinderen lopen niet alleen rond in het museum. Het museum is niet aansprakelijk voor gebeurlijke ongevallen.

Kunnen we picknicken in het museumcafé? Nee, je kan niet picknicken binnen, wel binnen in de binnentuin. We vragen om dan een drankje te bestellen, zo steun je de vrijiwilligerswerking. Overdekt picknicken in de buurt kan in:

In het museum

Kan ik het museum bezoeken als rolstoelgebruiker? Het museum is niet volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Je kan een beroep doen op de publieksassistenten en erfgoedbewakers voor hulp en ondersteuning waar nodig. Lees meer op onze pagina over toegankelijkheid.

Kan ik zitten in het museum? Aan de museumbalie kan je een draagbaar museumstoeltje ontlenen om mee te nemen in het museum.

Is er wifi in het museum? Er is gratis wifi.

Mag ik fotograferen en/of filmen in het museum? Fotograferen en filmen (zonder flits, zonder statief) voor privé-gebruik is toegestaan indien het louter bedoeld is als herinnering aan je museumbezoek. Foto’s delen kan via de hashtag #huisvanalijn (Instagram, Facebook, Twitter). In andere gevallen (communie, trouw, televisieproductie, publicatie…), vraag je toestemming via info@huisvanalijn.be. Bij een publicatie vermeld je dat de foto's in het Huis van Alijn werden genomen en bezorg je één exemplaar van de publicatie in elke taal aan het museum.

Mag ik tekenen/ schetsen in het museum? Ja, dit is mogelijk.

Mag ik voorwerpen aanraken in het museum? De kwetsbaarheid van voorwerpen laat niet toe dat ze worden aangeraakt, behalve wanneer dit uitdrukkelijk is vermeld. Via tekstplaatjes en icoontjes van neus en oor nodigen we je uit om te doen, te ruiken en te luisteren.

Mag ik een paraplu, tas of rugzak meenemen in het museum? Rugzakken, grote tassen en paraplu’s kan je niet meenemen tijdens je museumbezoek. In de vestiaire kan je gebruik maken van gratis lockers, kapstokken en paraplubakken. Het museum is niet verantwoordelijk voor verlies of diefstal.

Mag ik met een huisdier binnen in het museum en/of museumcafé? Huisdieren mogen niet mee in het museum of het museumcafé. Een uitzondering vormen assistentiehonden met een zichtbaar kenmerk (fluohesje, hesje met 'assistentiehond' of 'hulphond op). In de binnentuin zijn honden aan de leiband wel welkom.

Kan ik iets eten of drinken in het museum? Eten en drinken in het museum is niet toegestaan. Dit kan wel in het museumcafé en de binnentuin. We vragen wel om een drankje te bestellen in het museumcafé. Zo steun je onze vrijwilligerswerking van de Vrienden van Alijn. 

Is er een plekje in het museum waar ik mijn baby kan verschonen en borstvoeding geven? Ja dat kan, het museum is een officiële babyspot. Onze baliemedewerker helpt je graag verder.

Over het museum

Vanwaar komt de naam 'Huis van Alijn'? Het Huis van Alijn is gehuisvest in het enige bewaarde Middeleeuwse Gentse godshuis. De geschiedenis van het gebouw gaat terug tot in de 14e eeuw. Boven de ingangspoort van het museum lees je: ‘Kindren Halyns Hospital anno 1363’. Dit verwijst naar de gebeurtenissen die aanleiding gaven tot het ontstaan van het gebouw. Na een jarenlange bloedvete tussen twee Gentse patriciërsfamilies, De Rijms en de Alijns, werd een godshuis gesticht.

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.

Schrijf je in op de nieuwsbrief