In het kader van het outreachlab slaan het Huis van Alijn, KòMee en Arteveldehogeschool de handen in elkaar. We stimuleren studenten ergotherapie, die buddy zijn voor mensen met jongdementie, om via verschillende methodieken met erfgoed aan de slag te gaan.
KòMee is een organisatie die positieve interactie tussen mensen met jongdementie en buddy's tot stand wil brengen.
Studenten ergotherapie van de Arteveldehogeschool in Gent kunnen binnen deze werking een aantal maanden buddy worden.
Tijdens deze periode doen ze allerlei activiteiten en begeleiden ze de persoon volgens zijn of haar noden.
KòMee leert de studenten om genuanceerd te kijken naar dementie en focust hierbij op de mogelijkheden die er zijn in plaats van op verlies.
Het verhogen van de levenskwaliteit van de persoon met jongdementie en de naaste omgeving staat hierbij centraal.
Liesa, outreachmedewerker bij het Huis van Alijn, gaat samen met de studenten die actief zijn in de buddywerking aan de slag. De collectie van het museum wordt op verschillende manieren ingezet om contact te leggen met de persoon met jongdementie.
De studenten kunnen hierbij gebruik maken van de gebruikscollectie van het Huis van Alijn en kunnen in de toekomst ook terecht in het outreachlab.
Samen met docente Nadine Praet van de Arteveldehogeschool ontwikkelen we educatief materiaal dat later kan geïntegreerd worden in de opleiding ergotherapie.
Samen met Elena de Ru, actief in KòMee, organiseren we in het najaar van 2021 de sessies 'Vreemd en vertrouwd'. Dit zijn bijeenkomsten voor thuiswonende personen met dementie en hun mantelzorgers.