Met gids

Rondleidingen

MUSEUM VAN HET DAGELIJKS LEVEN

Museum-van-het-dagelijks-leven-Michiel-Devijver
Museum-van-het-dagelijks-leven-Michiel-Devijver
Museum-van-het-dagelijks-leven-Michiel-Devijver

Dagelijkse en bijzondere gebeurtenissen bepalen het ritme van ons leven. Dagen worden weken, maanden worden jaren. Het Huis van Alijn legt gewoontes, tradities en rituelen bloot die herinneren aan een recent of verder verleden. Van je allereerste babyfoto’s, knikkeren op de speelplaats en je eerste liefdesverdriet, tot de jaarlijkse zomervakantie, het vieren van je pensioen en het afscheid van een dierbare. Hoe we omgaan met deze momenten en emoties evolueert in de tijd, is tegelijk persoonlijk én universeel. Laat je gidsen doorheen de rijke collectie objecten, foto’s, geluid en bewegend beeld uit de 20e en 21e eeuw, en ontdek dat alledaags allerminst gewoon is.

PRAKTISCH

 • Wat: interactieve rondleiding met focus op het dagelijks leven in de 20e en 21e eeuw, tijd, tradities, rituelen, gewoontes, herinnering, generaties, museum en collectie
 • Voor wie: volwassenen. Deze rondleiding kan aangepast worden op maat van blinde en slechtziende personen en personen met autisme. Meer info
 • Duur: 1u30
 • Beschikbare talen: Nederlands, Engels, Frans, Vlaamse gebarentaal.
 • Wanneer: tijdens de openingsuren van het museum (gesloten op woensdag)
 • Prijs: per gids: € 85,00 + toegangsprijs per persoon. Max. 20 deelnemers per groep, max. 3 groepen tegelijk. Groepen met kansentarief betalen € 51,00 (Uitpas Gent kansentarief, Steunpunt Vakantieparticipatie, VRIJUIT)
 • Reservatie: reserveer je rondleiding bij voorkeur 3 weken vooraf online via Boekjebezoek of T 09 210 10 75
rondleiding_personen_met_dementie

PERSONEN MET DEMENTIE

Voor personen met dementie en hun begeleiders ontwikkelden we in de tentoonstelling over het dagelijks leven een rondleiding op maat.

FO_70_00746

FLORALIËN IN HET HUIS VAN ALIJN

Tijdens Floraliën 2020 doen echte bloemen en planten hun intrede in het Huis van Alijn. Ontdek met een gids in elke museumkamer het verhaal en de symboliek achter de bloemen en planten die ons dagelijks leven kleuren.

EXPO MIJN LEGERDIENST

Expo_mijn_legerdienst_Michiel_Devijver
Expo-Mijn-Legerdienst-Michiel-Devijver

25 jaar geleden zwaaien de laatste Belgische dienstplichtigen af. Het opschorten van de dienstplicht in 1993 is een beslissing met grote impact. Voortaan moeten jonge mannen geen rekening meer houden met een maandenlange legerdienst. Voor voorgaande generaties jongelui vormt de legerdienst een periode in dienst van het vaderland en de gemeenschap. Een periode die hoort bij het volwassen worden. Het moment waarop de oproepingsbrief bij een 18-jarige in de bus valt, kondigt symbolisch het begin van de legerdienst aan. Jonge mannen van alle rangen en standen, uit alle hoeken van het land, komen terecht in de onbekende wereld van het leger. Discipline, uniformiteit, hiërarchie en groepsgeest worden er hoog in het vaandel gedragen. Weg van hun vertrouwde thuis proberen ze zich aan te passen aan het soldatenleven: dril, patatten jassen, op manoeuvres gaan en de wacht kloppen.

PRAKTISCH

 • Wat: interactieve rondleiding in de expo MIJN LEGERDIENST over het leven van de milicien, van oproep tot afzwaai
 • Voor wie: volwassenen
 • Duur: 1u
 • Beschikbare talen: Nederlands, Engels, Frans, Vlaamse gebarentaal
 • Wanneer: van 19.10.2019 tot 26.04.2020, tijdens de openingsuren van het museum (gesloten op woensdag)
 • Prijs: per gids: € 85,00 + toegangsprijs per persoon. Max. 20 pers. per gids. Om het kwartier kan een rondleiding starten.
 • Reservatie: reserveer je rondleiding bij voorkeur 3 weken vooraf online via Boekjebezoek of T 09 210 10 75.

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.