Lezen

Verhalen uit de collectie

Wat is de betekenis van een schuin gekleefde postzegel? En hoe reizen hedendaagse circusartiesten rond? Ontdek het in onze online verhalen.

artikel

Passie in de postzegel

Uiting geven aan de meest intense, diepe emoties en gevoelens lukt bij veel mensen het best op papier.

artikel

Tasje Troost: koffie aan de rouwtafel

Wereldwijd spelen eten en drinken een belangrijke rol bij rituelen van afscheid en rouw.

artikel

Reisverhalen van circusartiesten vandaag

Rondreizen hoort bij het leven van een circusartiest. Vlaamse circusgezelschappen Collectif Malunés en d’irque & fien oogsten met hun voorstellingen veel succes in het buitenland en zijn voortdurend onderweg in Europa en daarbuiten.

Online expo

Straffe toeren. Een duik in de Belgische circusgeschiedenis (2008)

In de circuspiste wordt het publiek vermaakt en wordt een droomwereld geschapen. Het circus prikkelt de zintuigen. De voorstelling is een kijkspektakel waarbij muziek, licht en geur mee de sfeer creëren. Circus is een emotionele totaalervaring: het publiek wordt aangezet tot lachen, tot verwondering en huivering. In deze wereld van uitersten en contrasten is niets gewoon.

Circus en kermis waren lange tijd het volksvermaak bij uitstek. De rondtrekkende circussen,  de glitterkostuums van de witte clowns en de frivole pakjes van de plafondloopsters deden de mensen dromen. De stoere leeuwentemmers en excentrieke slangenmensen tartten de verbeelding. De culturele impact van het circus honderd jaar geleden was enorm. Voor velen was circus de eerste kennismaking met exotische dieren. Het bood een venster op de wereld en op andere culturen.

Eind jaren ’50 viel voor veel rondtrekkende circussen het doek definitief neer. Slechts enkele circusfamilies slaagden erin te overleven. België heeft veel grote circusartiesten gekend. Het circusleven kon gepassioneerd, kleurrijk en spannend zijn, maar ook risicovol en tragisch. Vele acts vragen een grenzeloze fysieke en mentale kracht waarbij soms halsbrekende toeren worden uitgehaald. De tentoonstelling Straffe Toeren! (2008) neemt een duizelingwekkende sprong in het Belgische circusverleden. 

Circus Nomads. Stories From The Circus

Circus Nomads is een project van Gwendolien Sabbe. Gwendolien doet onderzoek naar Belgische circusartiesten die naar Amerika reisden. Hun verhalen komen op haar website tot leven aan de hand van tekst, foto-materiaal, interviews en tijdslijnen. Heel wat materiaal komt uit de collectie van het Huis van Alijn.

 

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.