Een kopje thee: Chinese theeceremonie

Wat we eten, drinken of klaarmaken, vertelt heel wat over onze dagelijkse routine, maar hangt vaak ook onlosmakelijk samen met het beleven van rituelen of culturele gebruiken. In de Chinese cultuur is dat niet anders. Zowel in China als daarbuiten is het bereiden en samen drinken van thee een belangrijk onderdeel in het dagelijks leven, maar het heeft ook een belangrijke sociale en culturele rol.

Thee wordt al eeuwenlang verbouwd, maar vanaf de Tang-dynastie (618 - 907) wordt het drinken van thee voor het eerst een sociale trend. Ten tijde van de Song-dynastie (960 - 1279) raakt het drinken van thee via handelsroutes verspreid in de Arabische wereld en in het Westen. Naast smartphones, kledij en allerhande andere producten zijn thee en porselein vandaag nog steeds belangrijke exportproducten.

Dagdagelijks maar toch bijzonder

Thee wordt beschouwd als één van de zeven fundamentele dagelijkse benodigdheden, naast brandhout, rijst, olie, zout, soja en azijn. Thee drinken is niet vrijblijvend en gebeurt met de nodige aandacht. In tegenstelling tot een snelle koffiepauze op het werk of thee zetten met een theebuiltje, blijft het schenken en drinken van thee voor heel wat Chinezen een belangrijk ritueel. Een ritueel dat nauwgezet, met aandacht voor de gasten en met respect voor cultuur en geschiedenis, wordt uitgevoerd.

Sommige huishoudens beschikken over meerdere theesets. Al naargelang de gelegenheid wordt een bepaald servies bovengehaald. Het schenken van de thee gebeurt met veel geduld. Eerst worden de kopjes enkele malen overgoten met warm water om ze te reinigen. Nadien worden ook de theeblaadjes zelf meermaals overgoten in een kannetje. In de thee die je uiteindelijk drinkt, weken de blaadjes maar kort om een bittere nasmaak te vermijden. Er is aandacht voor de ideale temperatuur van het water en de juiste kopjes.



Traditionele-thee-op-Chinees-huwelijksfeest-Utrecht-2021

Verbinden van mensen

Het samen drinken van thee vervult een belangrijke sociale functie. Het is een manier om gasten welkom te doen voelen en het gesprek op gang te brengen. Tijdens het schenken van de thee leer je je gesprekspartner beter kennen. Iedere gast krijgt thee aangeboden. Heb je genoeg of is de thee niet naar je smaak, dan bied je je kopje niet terug aan. Op die manier gaat het samen drinken van thee gepaard met heel wat onuitgesproken communicatie. De schenker voelt aan wat de gasten willen.

Iedereen is altijd welkom. Sommige mensen hebben zelfs een eigen reiskopje dat ze overal meenemen. Op die manier kan je eender waar en wanneer aansluiten voor een kopje thee.


 

 




Traditionele thee op Chinees huwelijksfeest, Utrecht, 2021


Gezond leven

Naast de sociale functie zou thee ook bijdragen aan een goede gezondheid. Naargelang het soort thee (gefermenteerde zwarte of rode thee, groene, gele of witte thee) zou elke soort thee zijn eigen effect op de gezondheid hebben. De ene verfrist, de andere ontgift. Sommige verlagen de bloeddruk, anderen helpen de spijsvertering. Een natuurlijk middel dus tegen ziekte of ongemak.

Meer weten over de collectie?

BEZOEK STUDIO ALIJN

Kenniscentrum over het erfgoed van het dagelijks leven

Studio Alijn is te bezoeken na afspraak tijdens weekdagen
van 10:00 tot 17:00 via studio@huisvanalijn.be of
T 09 235 38 00. 

Adres Studio Alijn
Kraanlei 69, 9000 Gent

img_8374_web_c_michiel_devijver_666a0a26dcbd26b80e6ed14b26532644

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.

Schrijf je in op de nieuwsbrief