In de brievenbus steekt een kaartje. Hoera, hier ben ik! Vrienden willen de geboorte van hun kind bekendmaken. Onderaan staat een verwijzing naar de geboortelijst. Een babyborrel volgt snel. De meest voorkomende voornamen in dit land zijn Emma en Lucas, Mila en Mohammed. Niet langer Godelieve of Jozef.
De boodschap op het kaartje weerspiegelt onze kijk op geboorte. Het is een en al feest. In de kraamkliniek ontkurken we de champagne. Cake gaat de kamer rond. Suikerbonen komen in alle vormen en kleuren voor.
Onze gewoonten op het vlak van zwangerschap en geboorte wijzigen van generatie op generatie. Bolle buiken tonen we vandaag trots, we verstoppen ze niet langer. Aan zwangerschap en seksualiteit kleeft minder taboe dan vroeger. In de islam worden kinderen op de zevende dag na de geboorte op rituele wijze gewassen. Vaak wordt dan ook het haar van de baby afgeschoren. Voor christenen is het doopsel niet meer vanzelfsprekend. Met het afnemen van het kerkbezoek is het aanzien van dit sacrament grotendeels verdwenen.
De beschermende rol van peters en meters is er nog altijd. Andere tradities blijven overeind of komen stilaan zelfs terug. Sinds enkele jaren is kraamkost opnieuw populair. We bevallen ook weer vaker thuis. Al blijft de georganiseerde kraamhulp en medische omkadering van een ziekenhuis onze voorkeur genieten.
Meer weten over de collectie?
BEZOEK STUDIO ALIJN
Kenniscentrum over het erfgoed van het dagelijks leven
Door het gebruik van deze website ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid. Daarnaast gebruiken we cookies om je gebruikerservaring te optimaliseren.
Maak je keuze
Blijf op de hoogte
Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.