De hedendaagse tienerkamer

21.01.2021

Waarom tieners geen posters meer hebben in hun kamer

In De Standaard van 21.01.2021 onderzoekt journalist Valerie Droeven de evolutie van de tienerkamers. 
In het artikel schetst conservator Els Veraverbeke hoe de functie van de slaapkamer veranderd is:

‘In de loop van de twintigste eeuw is de functie van de slaapkamer heel erg ver­anderd’, zegt Els Veraverbeke van het Huis van Alijn, een museum dat het dagelijkse leven vanaf de twintigste eeuw belicht. ‘Aanvankelijk was een kamer in de eerste plaats om te slapen ­– zeker bij armere mensen aan het begin van die eeuw. Mensen leefden in de gemeenschappelijke ruimtes van hun huis en kinderen deelden vaak een kamer’. Ver­averbeke is niet verbaasd als ik haar de foto’s beschrijf van de perfect gestylede, Pinterest-­tienerkamers uit mijn steekproef. ‘Gaandeweg is de slaapkamer voor tieners een leefplek geworden – dit jaar nog meer. Als je de kamers bekijkt, zie je dat mensen er meer budget aan spenderen. De omslag naar een leefruimte voor tieners liep ongeveer gelijk met de opkomst van tienertijdschriften als Joepie en Humo. In de jaren 80, toen dat stilaan omsloeg, wilden mensen nog niet echt veel geld investeren in de slaapkamers van hun kinderen. Dus scheurden jongeren posters en foto’s uit die magazines en hingen die aan de muur. Het was een goedkope maar veelzeggende oplossing.’

Oproep

Het Huis van Alijn zoekt beeldmateriaal dat symbool staat voor een deel van de jongerencultuur tussen 1980 en vandaag. 

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.

Schrijf je in op de nieuwsbrief