Levenskunst

In het project 'Levenskunst' bieden we in het museum een warme plek voor 55-plussers die op zoek zijn naar sociale contacten en zinvolle tijdsbesteding. In samenwerking met drie Gentse wijkgezondheidscentra ontdekken we met de deelnemers kleine gelukjes. 

Wat houdt het traject in?

  • Tijdens zes sessies (her)ontdekken 55-plussers oude en nieuwe interesses

  • In een veilige omgeving gaan we met de groep in gesprek over ‘kleine gelukjes’. We focussen op het positieve.

  • In de gesprekken laten we ons inspireren door de collectie van het museum. Voorbeelden van thema’s die aan bod kunnen komen zijn speelgoed, geluk en ongeluk, vrije tijd en volksfeesten, liefde, school, avond- en ochtendrituelen, rouwen, opgroeien, levensfases …
DSC00810
'Levenskunst' is de titel van een etiquetteboekje (1958) uit de collectie van het Huis van Alijn. Het boek heeft als ondertitel: Handboek over levensvreugde, dagelijkse dingen van het leven en omgang met medemensen. In dit traject maken de deelnemers een dagboek, een manier om een hedendaags en persoonlijk 'levenskunst-handboek' te creëren.
DSC00831

De collectiebibliotheek


Het erfgoed van het dagelijks leven is niet enkel een inspiratiebron om te werken rond bepaalde thema's. Tijdens de sessies mogen de deelnemers objecten ook aanraken en gebruiken.

Deze objecten komen uit de collectiebibliotheek van het outreachlab. In tegenstelling tot de museale collectie, mogen deze voorwerpen wel aangeraakt en gebruikt worden. Aan een object voelen, eraan ruiken of het gebruiken, kan dialoog en het vertellen van verhalen stimuleren.

Lees meer over de collectiebibliotheek

Onderzoek

 

Tijdens de sessies gaan we na welke betekenis dit traject heeft voor de deelnemers.

  • We onderzoeken hoe het gebruik van het erfgoed een impact kan hebben op hun welzijn.

  • We brengen in kaart hoe het traject verloopt: wat zijn drempels en succesfactoren van zo’n traject? 

Lees hier het tussentijds rapport.

DSC00818
DSC00886

Wijkgezondheidscentra


'Levenskunst' is een samenwerking tussen het outreachlab van Huis van Alijn en de Gentse wijkgezondheidscentra Rabot, De Sleep en ’t Vlot.

De wijkgezondheidscentra zijn het eerste aanspreekpunt voor de deelnemers van het traject. Ze maken het traject bekend in de wijken en nodigen mensen uit om deel te nemen.

Voor na de sessies houden de wijkgezondheidspromotoren de vinger aan de pols. Hoe ervaren de deelnemers het traject? Zijn er bepaalde drempels?


 

Praktische info


Wanneer? Op vrijdag 20.09.24, 27.09.24, 11.10.24, 18.10.24, 25.10.24, 08.11.24 en 15.11.24. Telkens van 10.00 uur tot 13.00 uur.

We sluiten de sessie af om 12.00 uur. Daarna eten we gezellig samen een warme kom soep met brood.

Waar? Huis van Alijn, Kraanlei 65 9000 Gent

Contact: Liesa Rutsaert, 0485 54 19 37

DSC00805

"Ik heb me daar goed gevoeld in die groep mensen. Iedereen was vriendelijk, iedereen luisterde naar elkaar. De spontaneïteit.... Je voelde u daar thuis vond ik… jaja, ik voelde me daar thuis, absoluut.’"

Deelnemer Levenskunst

"Voor mij was Levenskunst iets waar dat je met mensen kunt babbelen en kunt bijleren. Dat is voor mij, ja, ik ben ze een curieuzeneus op dat punt, ik vind dat altijd geestig."

Deelnemer Levenskunst

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.

Schrijf je in op de nieuwsbrief