In het project 'Levenskunst' bieden we in het museum een warme plek voor 65-plussers die op zoek zijn naar sociale contacten en zinvolle tijdsbesteding. In samenwerking met drie Gentse wijkgezondheidscentra ontdekken we met de deelnemers kleine gelukjes.
Het erfgoed van het dagelijks leven is niet enkel een inspiratiebron om te werken rond bepaalde thema's. Tijdens de sessies mogen de deelnemers objecten ook aanraken en gebruiken.
Deze objecten komen uit de collectiebibliotheek van het outreachlab. In tegenstelling tot de museale collectie, mogen deze voorwerpen wel aangeraakt en gebruikt worden. Aan een object voelen, eraan ruiken of het gebruiken, kan dialoog en het vertellen van verhalen stimuleren.
Tijdens de sessies gaan we na welke betekenis dit traject heeft voor de deelnemers.
'Levenskunst' is een samenwerking tussen het outreachlab van Huis van Alijn en de Gentse wijkgezondheidscentra Rabot, De Sleep en ’t Vlot.
De wijkgezondheidscentra zijn het eerste aanspreekpunt voor de deelnemers van het traject. Ze maken het traject bekend in de wijken en nodigen mensen uit om deel te nemen.
Voor na de sessies houden de wijkgezondheidspromotoren de vinger aan de pols. Hoe ervaren de deelnemers het traject? Zijn er bepaalde drempels?
Wanneer? Wekelijks op dinsdagvoormiddag van 08.11.22 - 13.12.22
Als het pilootproject is afgerond, wordt dit traject opnieuw georganiseerd in 2023.
Waar? Huis van Alijn, Kraanlei 65 9000 Gent
Contact:
Thomas Reynhout - projectmedewerker
Tina Goethals - onderzoeker
'Levenskunst' is een pilootproject van ErfGoedVoelen en wordt gerealiseerd met een projectsubsidie van de Vlaamse Overheid binnen het cultureelerfgoeddecreet.