Gent in Bewegend Beeld 4:
In september 1944 werd Gent bevrijd. De Tweede Wereldoorlog in Europa eindigde pas definitief met de capitulatie van Duitsland op 8 mei 1945. Deze VE-dag (Victory in Europe-day) bracht in heel Europa en de Verenigde Staten miljoenen mensen op de been.
Ook in Gent werd de geallieerde overwinning enthousiast en massaal gevierd. Er heerste een echte feeststemming in de stad. Alle huizen droegen de Belgische vlag en overal waren de kleuren van de bevrijders te zien. In De Gentenaar van 10 mei 1945 lezen we: “Om 15u begonnen de sirenen, niet om het alarm af te blazen zoals in het verleden, maar om officieel aan te kondigen dat de Moffen werkelijk gecapituleerd hebben en voor 1000 jaar geknakt zijn. Overal hingen er luidsprekers waarop een korte verklaring van de Engelse premier door de massa in stilte wordt aanhoord. […] Na vijf uur was er veel te zien in de stad. Iedereen heeft zijn zondagpak aangetrokken. Die nog een fijne sigaar had, rookte ze; ’t was nu of nooit de gelegenheid, dacht men.”
Het enthousiasme rond de bevrijding kwam ook tot uiting tijdens de twee defilés die de 9e mei op het programma stonden. In de voormiddag stapten de bevrijders en hun muziekkorpsen door Gent. ‘Onze’ troepen, de R.A.F., de medische korpsen en de vaandels van de geallieerde legers werden luidruchtig aangemoedigd en de vele toeschouwers wuifden met handen, hoeden en zakdoeken.
De schoolstoet in de namiddag was volgens de toenmalige berichtgeving het hoogtepunt van de dag. Een zee van volk overspoelde de straten en pleinen waarlangs de stoet trok en op alles werd geklauterd om toch maar een zicht te hebben op het spektakel.
De Gentse weesjongens en de vlaggen van de verschillende scholen in de stad openden de stoet. Wagens met groepen scholieren die de repressie van de nazi’s en de bevrijding door de geallieerden uitbeeldden, trokken door de Gentse binnenstad. Het werd stil toen de meisjes voorbij kwamen die de namen van de beruchtste concentratiekampen, geschilderd op een bord, meedroegen.
De soms ingetogen, soms enthousiaste menigte zag een reusachtig hakenkruis aan een ketting, praalwagens met foto’s van Churchill, Franklin Roosevelt en Stalin, fanfares en scholieren met bloemen voorbijkomen. Van de koningskwestie was nog niets te merken: ook koning Leopold III werd uitgebreid gehuldigd. De stoet eindigde hoopvol, met een wagen die hulde bracht aan de jeugd en het nieuwe leven. Aan het einde van de film is kort een karikatuurpop van Hitler te zien, waarna de film plots stopt.
8 mei bleef tot 1974 een officiële feestdag in België. De laatste jaren gaan stemmen op om van deze dag opnieuw een feestdag te maken, opdat de oorlog nooit wordt vergeten.
Meer weten over de collectie?
BEZOEK STUDIO ALIJN
Kenniscentrum over het erfgoed van het dagelijks leven
Door het gebruik van deze website ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid. Daarnaast gebruiken we cookies om je gebruikerservaring te optimaliseren.
Maak je keuze
Blijf op de hoogte
Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.