< Terug naar overzicht

Reisverhaal van acrobaat Henri ‘Bento’ Frans

foto

 

 

Henri Frans alias ‘Bento’ (1877-1948) is een legendarische Gentse circusartiest. Als acrobaat werkt hij bij de grootste circussen van zijn tijd. In 1910 krijgt hij een contract aangeboden bij het beroemde Barnum & Bailey Circus. Samen met Serafien Fruytier, een jongere artiest, reist hij naar de Verenigde Staten. Als ‘The Bento Brothers’ brengen ze een sensationeel nummer met evenwicht op een vrijstaande ladder. Ze toeren twee seizoenen mee met het enorme circus.

foto

 

Twee jaar later keert Henri terug naar zijn gezin in Gent, maar in 1913 vertrekt hij opnieuw naar Amerika. Deze keer samen met zijn jonge stadsgenoten Polydoor De Baets en Joseph Laporte. Als het ‘Frans Bento Trio’ staan ze twee seizoenen lang op de affiche van het Ringling Brothers Circus. Ze reizen het hele land rond.

Enkele jaren later stopt Henri als acrobaat en opent in de Gentse Lammerstraat het artiestencafé Bento’s Bar vlakbij het Gentse Wintercircus. Zo blijft hij een bekende figuur in het artiestencircuit en volgt hij de carrières van zijn vroegere leerlingen op de voet


Ontdek in onderstaand filmpje meer over het boeiende reisverhaal van Henri ‘Bento’ Frans, verteld door onderzoeker Gwendolien Sabbe.


Dit filmpje werd opgenomen in het kader van de expo Circus Onderweg.


Circus Nomads

Gwendolien Sabbe voert onderzoek naar tientallen Belgische circusartiesten die voor de Tweede Wereldoorlog naar Amerika trokken. De verhalen die ze tegenkomt deelt ze via haar website Circusnomads.com, de Facebookpagina en Instagram van Circus Nomads.

Wil je meer weten over het leven van Belgische circusartiesten bij een Amerikaans circus? Lees dan het artikel Under the big top: Belgische circusartiesten in Amerika begin 20e eeuw.

 

benieuwd naar meer #Circus ? bekijk alles

Meer weten over de collectie?

BEZOEK STUDIO ALIJN

Kenniscentrum over het erfgoed van het dagelijks leven

Studio Alijn is te bezoeken na afspraak tijdens weekdagen
van 10:00 tot 17:00 via studio@huisvanalijn.be of
T 09 235 38 00. 

Studio Alijn is gesloten van 22.07.2024 tot 26.07.2024.

Adres Studio Alijn
Kraanlei 69, 9000 Gent

img_8374_web_c_michiel_devijver_666a0a26dcbd26b80e6ed14b26532644

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.

Schrijf je in op de nieuwsbrief