Aan het begin van de lente vieren veel mensen ook het begin van een nieuw jaar. In landen zoals Iran en Afghanistan begint, volgens de officiële kalender, het nieuwe jaar rond 21 maart. Op dat moment wordt Nowruz gevierd, wat letterlijk ‘een nieuwe dag’ betekent. Deze eeuwenoude traditie is intussen over de hele wereld verspreid.
De oorsprong van Nowruz
Nowruz is ontstaan in het vroegere Perzische Rijk, het huidige Iran. De eerste verwijzingen dateren al van de zesde eeuw voor onze jaartelling. Maar vermoedelijk is de traditie nog veel ouder. Nowruz wordt vaak gelinkt aan het Zoroastrisme. Dat is de belangrijkste religie in het Perzische rijk voor de komst van de islam in de zevende eeuw. Ook tijdens het islamitisch bewind blijft de traditie voortbestaan. Bovendien wordt Nowruz gevierd door mensen met uiteenlopende levensbeschouwingen.
Nowruz vieren
Nowruz heeft enkele typische gebruiken en rituelen. Wie Nowruz viert, maakt voor het begin van het feest het huis schoon en koopt nieuwe kleren. Er worden ook groene scheuten of Sabzeh gekweekt. Deze scheuten zijn een van de zeven elementen op de Haft Sin tafel. Dit is een mooi opgemaakte tafel met verschillende voorwerpen die symbool staan voor een nieuwe start.
Op de laatste woensdag voor Nowruz worden er kampvuurtjes gemaakt. Als een soort zuiveringsritueel, springen de aanwezigen over het vuur. Door dit vuur krijgen ze een rode huid. Dit staat symbool voor een goede gezondheid.
Op het exacte moment dat de winter overgaat in de lente, is het tijd voor gelukwensen. De dagen erna brengt iedereen door bij familie en vrienden. Kinderen krijgen lekkernijen en geschenken, vaak geld.
Nowruz duurt dertien dagen. Op de dertiende dag, Sizdah bedar, trekt iedereen de natuur in voor een picknick. Terwijl er een wens gedaan wordt, worden de Sabzeh in stromend water gegooid. De groene scheuten, symbolen van de natuur, worden zo teruggegeven aan de natuur.
Een universele boodschap
Of we dit nu vieren met speciale rituelen of niet, de overgang van de winter naar de lente is een bijzonder moment. Dag en nacht zijn even lang. Heel even zijn donker en licht perfect in evenwicht. Erna worden de dagen langer en overwint het licht de duisternis. De zon keert terug en de natuur komt opnieuw tot leven. Alles bloeit en wordt weer groen. Dit symbolische moment van een nieuw begin wordt met Nowruz gevierd.
Nowruz draagt een universele boodschap uit van vrede, harmonie en respect voor de natuur. Het is geen religieus feest. Iedereen kan het vieren. Daarom is Nowruz bij uitstek een feest van eenheid en verbintenis. Net zoals dag en nacht aan elkaar gelijk zijn, zijn ook alle mensen gelijk.
Nowruz in Vlaanderen
Nowruz is in verschillende Aziatische landen een officiële feestdag. Door migratie zijn er over heel de wereld gemeenschappen die de traditie in stand houden. Ook in Vlaanderen wordt Nowruz gevierd door de Iraanse, Afghaanse, Oezbekistaanse, Tadzjikistaanse, Kirgizische, Kazachstaanse, Azerbajiaanse en Koerdische gemeenschappen. Nowruz maakt dus ook deel uit van het immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen.
Maak van 11.03.2021 - 18.04.2021 kennis met een Haft Sin tafel in het museum of vier Nowruz thuis met een Nowruz-box.
Kenniscentrum over het erfgoed van het dagelijks leven
Studio Alijn is te bezoeken na afspraak tijdens weekdagen
van 10:00 tot 17:00 via studio@huisvanalijn.be of
T 09 235 38 00.
Adres Studio Alijn
Kraanlei 69, 9000 Gent