< Terug naar overzicht

Massagetoestellen

Doorheen de 20e eeuw duikt het massagetoestel opvallend vaak op in gezondheidsadviezen. In reclames en handleidingen uit de jaren 1950 en 1960 worden ze aangeprezen als middel tegen vele kwalen. Terwijl we vandaag voor elk kwaaltje een ander hulpmiddel zoeken, lijkt het massagetoestel tot ver in de 20e eeuw goed te zijn voor allerlei gezondheidsaspecten.

Een gezonde huid

De meeste massagetoestellen hebben verschillende opzetstukken, elk met hun eigen functie. Voor de huid wordt vaak een zuignap of borstel gebruikt. De huid masseren zou zorgen voor een betere doorbloeding, en daardoor een gezonde en jonge huid. Het toestel wordt aangeraden om een jeugdige teint te verkrijgen, oneffenheden weg te werken en mee-eters terug te dringen.

Ontspanning

Uiteraard dient het massagetoestel ook voor het masseren van de spieren. Niet enkel om spierpijn te verhelpen of om spieren te ontspannen. Het toestel zou ook de spieren verstevigen en zelfs helpen om te vermageren. Opnieuw zijn gezondheid en schoonheid sterk verbonden met elkaar.

De geschiedenis van de vibrator

De vibrator bestaat al sinds de 19e eeuw, toen ontwikkeld als medisch instrument door Joseph (Mortimer) Granville. Het toestel is een ontspanningsmiddel voor hysterische en overspannen vrouwen en behandelt allerlei medische problemen, van doofheid tot rugpijn.

Midden 20e eeuw belandt de vibrator in veel huishoudens. Door het taboe rond masturbatie wordt de vibrator eerst als massagetool en als schoonheidstoestel in de markt gezet. Bijvoorbeeld als middel tegen verkoudheid, hoofdpijn, rugpijn of zenuwpijn.

 

De vorm van de vibrator evolueert van een eerder saai ogend elektrisch massagetoestel naar meer speelse en stijlvollere ontwerpen. Het taboe rond masturbatie wordt deels doorbroken door feministe Betty Anne Dodson. Zij organiseert in de jaren 1970 workshops om vrouwen te leren masturberen met behulp van de Magic Wand-vibrator. Langzaamaan wordt de vibrator onverbloemd verkocht als hulpmiddel voor zelfbevrediging.

benieuwd naar meer #Gezondheid ? bekijk alles

Meer weten over de collectie?

BEZOEK STUDIO ALIJN

Kenniscentrum over het erfgoed van het dagelijks leven

Studio Alijn is te bezoeken na afspraak tijdens weekdagen
van 10:00 tot 17:00 via studio@huisvanalijn.be of
T 09 235 38 00. 

Adres Studio Alijn
Kraanlei 69, 9000 Gent

img_8374_web_c_michiel_devijver_666a0a26dcbd26b80e6ed14b26532644

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.

Schrijf je in op de nieuwsbrief