Het begin van de twintigste eeuw was een ware klassenmaatschappij. Er wordt vaak gezegd dat de dood de grote gelijkmaker is maar uit deze foto blijkt dit allesbehalve het geval te zijn. Er waren lijkkoetsen voor iedere sociale klasse in de samenleving. Op deze foto is een lijkkoets afgebeeld, bestemd voor kinderen van de tweede sociale klasse. In de beginjaren van de twintigste eeuw was de kindersterfte hoog. De medische wereld was nog niet zo ver gevorderd en heel wat mensen grepen naar volksgeneeskundige en volksreligieuze middelen waarvan het gewenste effect uitbleef. De man naast de lijkkoets is een zogenaamde lijkbidder.
Lijkkoetsen voortgetrokken met behulp van paarden bleven een lange tijd in zwang. Pas vanaf 1953 werden uitvaartplechtigheden verzorgd met gemotoriseerde lijkwagens.
De foto werd genomen door Edmond Sacré (1851-1921), een bekende Gentse fotograaf. Zijn gekende oeuvre is zeer divers, gaande van portretten, landschappen, evenementen tot uitvaartkoetsen.
Meer weten over de collectie?
BEZOEK STUDIO ALIJN
Kenniscentrum over het erfgoed van het dagelijks leven
Door het gebruik van deze website ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid. Daarnaast gebruiken we cookies om je gebruikerservaring te optimaliseren.
Maak je keuze
Blijf op de hoogte
Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.