Fotograferen is lange tijd voorbehouden aan een kleine elite. De amateurfotografen van het begin van de 20e eeuw zijn welgesteld. Zij zien fotografie als een kunstzinnige hobby. Bedrijven als Kodak zorgen ervoor dat fotografie steeds toegankelijker en betaalbaarder wordt. Alsmaar meer gezinnen leggen hun dagelijks leven vast op foto. In de tweede helft van de 20e eeuw begint het toerisme aan zijn opmars. Vanaf dan krijgt de fotocamera zijn plaats in de reiskoffer. Met de ontwikkelde foto's worden fotoalbums vol herinneringen gemaakt.
Sommige gezinnen beschikken ook over een filmcamera. Met de komst van de goedkopere 8mm film verschijnen er na de Tweede Wereldoorlog steeds meer amateurfilmers. Film blijkt een nog betere methode dan foto om de werkelijkheid in al zijn beweeglijkheid te registreren. De familiefilm verwerft zo zijn plaats naast het fotoalbum.
In de jaren 1980 ziet de eerste digitale camera het levenslicht, maar pas na 1995 worden deze meer betaalbaar voor een breed publiek. Vanaf de jaren 2010 maken we volop foto’s en video’s van ons dagelijks leven met een smartphone. Het fotoalbum verdwijnt op de achtergrond. In de plaats delen we momenten onmiddellijk met de wereld op sociale media.
Kenniscentrum over het erfgoed van het dagelijks leven
Studio Alijn is te bezoeken na afspraak tijdens weekdagen
van 10:00 tot 17:00 via studio@huisvanalijn.be of
T 09 235 38 00.
Studio Alijn is gesloten van 20.09.2024 tot 30.09.2024.
Adres Studio Alijn
Kraanlei 69, 9000 Gent