< Terug naar overzicht

De geschiedenis van Theater Taptoe

Marionettentheater Taptoe (1968-1981) - Theater Taptoe (1981-2009) – Taptoe’s Erf (2011-vandaag)


Theater Taptoe, opgericht door Luk De Bruyker, heeft de voorbije decennia in binnen- en buitenland naam gemaakt. Taptoe staat erom bekend artistieke grenzen te slopen en te experimenteren met figurentheater.

De magie van de marionet

Marionettentheater Taptoe wordt in 1968 opgericht door een piepjonge Luk De Bruyker. Verwonderd en geïnspireerd door lokale poppentheaters zoals het Gentse poppentheater Nele en Magie, maar ook het internationale Salzburger Marionettentheater en het Little Angel theater in Londen, kan hij niet wachten om zijn eigen poppentheater op te richten. De eerste marionettenspelen van Taptoe zijn sprookjesachtig. In 1978 professionaliseert het gezelschap. Theaterauteur Freek Neirynck vervoegt Taptoe als artistiek leider. Datzelfde jaar brengen ze De kleine prins. Het dromerige prinsje van Antoine de Saint Exupéry (1900-1944), dat met een kinderlijke blik naar de volwassenwereld kijkt, komt volledig tot zijn recht in het poppentheater.

Een open blik

Taptoe experimenteert al snel met nieuwe speltechnieken. In 1981 krijgt het gezelschap een nieuwe naam: Theater Taptoe. Deze nieuwe naam en logo, een gemaskerde poppenspeler met marionet, sluiten beter aan bij de artistieke richting die het gezelschap uitgaat. Acteurs en figuren delen vaker de scène. Taptoe werkt samen met mensen uit verschillende kunstdisciplines. Makers en spelers kijken met een open blik naar de wereld, ook wat betreft technieken. Zo wordt Luk De Bruyker in de jaren 1980 opgeleid in het Turkse schimmenspel door Hayali Torun Çelebi. Niet veel later mag De Bruyker de bijzondere titel Hayali, grootmeester in het schimmenspel, in ontvangst nemen. Taptoe speelt in binnen- en buitenland.

In 2009 krijgt Taptoe onverwacht negatief advies op zijn subsidieaanvraag. Het betekent het einde van het gezelschap. Luk De Bruyker blijft actief in vzw Taptoe’s Erf, gesubsidieerd door de stad Gent. Samen met oude getrouwen van Theater Taptoe, zoals geluidtechnieker Bart Beys en lichttechnieker Alain Ongenaet, maakt hij maatschappelijke voorstellingen voor volwassenen.

Beeld: Luc Monsaert

LUM_9573
DSC_3810


Het Huis van Alijn bewaart een groot deel van Taptoe’s waardevolle erfgoed, in de vorm van poppen, ontwerpen, affiches en beeldmateriaal.


Ontdek meer over het boeiende traject van Theater Taptoe op deze tijdlijn:

benieuwd naar meer #Poppenspel ? bekijk alles

Meer weten over de collectie?

BEZOEK STUDIO ALIJN

Kenniscentrum over het erfgoed van het dagelijks leven

Studio Alijn is te bezoeken na afspraak tijdens weekdagen
van 10:00 tot 17:00 via studio@huisvanalijn.be of
T 09 235 38 00. 

Studio Alijn is gesloten van 05.08.2024 tot 09.08.2024.

Adres Studio Alijn
Kraanlei 69, 9000 Gent

img_8374_web_c_michiel_devijver_666a0a26dcbd26b80e6ed14b26532644

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.

Schrijf je in op de nieuwsbrief