In veel culturen en religies zijn er overgangsrituelen. Deze rituelen markeren en vieren het moment dat een jonge persoon de stap zet naar een volwassenheid binnen zijn of haar gemeenschap. In het islamitische geloof is de besnijdenis van jongens zo’n overgangsritueel. Hoewel het niet verplicht is volgens de Koran, wordt het wel veel gedaan.
Binnen de Islam is het gangbaar dat jongens worden besneden voor ze hun puberteit bereiken. De leeftijd verschilt tussen regio’s en gemeenschappen. Over het algemeen vindt het ritueel plaats tussen de zevende dag na de geboorte en het vijftiende levensjaar.
Vroeger vond de besnijdenis meestal thuis plaats. Maar steeds meer ouders laten de ingreep in een ziekenhuis doorgaan. Bij de besnijdenis hoort een feest met enkele specifieke voorschriften. De jongen moet zich goed te wassen voor zijn ceremonie en zijn bed wordt volledig versierd. Tijdens de ingreep worden verzen uit de Koran opgesomd. Familie en vrienden worden uitgenodigd om samen te eten, kinderen krijgen snoep. De jongen krijgt van de gasten een cadeau of geld. De jongens zelf zien er piekfijn uit. Ze dragen een speciaal ontworpen besnijdeniskostuum of prinsenpak.
Het gebeurt steeds vaker dat ouders hun zoon meteen laten besnijden als pasgeboren baby en dat ze niet langer kiezen voor een uitgebreid feest.
Kenniscentrum over het erfgoed van het dagelijks leven
Studio Alijn is te bezoeken na afspraak tijdens weekdagen
van 10:00 tot 17:00 via studio@huisvanalijn.be of
T 09 235 38 00.
Adres Studio Alijn
Kraanlei 69, 9000 Gent