< Terug naar overzicht

1 April Verzenderkensdag

‘men plaagt wie men lief heeft’

De eerste dag van april kijk je maar beter uit je doppen! Op deze dag worden er grappen uitgehaald en mensen om de tuin geleid. ‘Aprillen’ is zelfs een werkwoord geworden. Een typische aprilgrap?  Iemand om bijzondere boodschappen sturen, zoals knoopsgaten, aprilbloemen, verfzaad of visaprils. Ook populair is iemand naar een spectaculaire gebeurtenis sturen die niet blijkt te bestaan. Daarom wordt 1 april ook ‘verzenderkensdag’ genoemd. Ongeacht leeftijd, positie of relatie worden vandaag mensen beetgenomen. Zelfs de nieuwsberichten moeten we extra aandachtig lezen.

Oorsprong

Aprilgrappen zijn in Europa en ver daarbuiten een bekend fenomeen. In Frankrijk, Groot-Brittannië, Portugal en zelfs India is 1 april een feest voor grappenmakers. Waarom 1 april? Daarover verschillen de meningen. De oorsprong van 1 april als grappendag is wellicht een gevolg van de invoering van de Gregoriaanse kalender in 1582. Voorheen werd de Juliaanse kalender gevolgd. Een belangrijke verandering hierbij was de verplaatsing van nieuwjaarsdag van 1 april naar 1 januari. Sommigen hielden vast aan de oude kalender en werden op 1 april geplaagd.

Aprilkaartjes

1 april werd ook een speciale dag voor verliefden. Immers, men plaagt wie men lief heeft. Of plagen is liefde vragen. Geen toeval dat het symbool van de aprilgrap de ‘aprilvis’ is. Vissen zijn ook een liefdessymbool. Verliefden stuurden elkaar op 1 april een anonieme grappige kaart met een liefdesboodschap. De traditie om aprilkaartjes te sturen is ondertussen in onbruik geraakt, maar het blijft nog altijd een dag vol grappen.

benieuwd naar meer #1 April ? bekijk alles

Meer weten over de collectie?

BEZOEK STUDIO ALIJN

Kenniscentrum over het erfgoed van het dagelijks leven

Studio Alijn is te bezoeken na afspraak tijdens weekdagen
van 10:00 tot 17:00 via studio@huisvanalijn.be of
T 09 235 38 00. 

Studio Alijn is gesloten van 22.07.2024 tot 26.07.2024.

Adres Studio Alijn
Kraanlei 69, 9000 Gent

img_8374_web_c_michiel_devijver_666a0a26dcbd26b80e6ed14b26532644

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.

Schrijf je in op de nieuwsbrief