Expo: Rook 19.10.2018‑18.08.2019

Roken in veranderende tijden in beeld. Een historisch kader voor de actualiteit. In unieke voorwerpen, archiefbeelden, foto’s en bewegend beeld.

digitale-afbeelding
Man en vrouw in woonkamer

Roken in veranderende tijden in beeld. Een historisch kader voor de actualiteit. In unieke voorwerpen, archiefbeelden, foto’s en bewegend beeld.

ROOK


ROOK

De geur van een sigaar, een pijp in een mondhoek, kleurrijke sigarettenreclames in het straatbeeld. Het zijn stuk voor stuk vertrouwde herinneringen die in onze hedendaagse samenleving vreemd kunnen aandoen. Rokers vandaag hebben de tijdgeest tegen. Het rookverbod maakt dat je haast nergens nog een sigaret kan opsteken. Toch gaat tabak nog vlot over de toonbank en valt de aantrekkingskracht ervan niet te ontkennen. Achter de hedendaagse sigaret gaat een boeiende geschiedenis schuil.

De expo ROOK brengt de mentaliteitsverandering in beeld en toont hoe en waarom we anders tegen roken zijn gaan aankijken. Talrijke foto’s, home movies en voorwerpen getuigen over de plaats die roken inneemt in het dagelijks leven van vroeger en nu. 

Praktische info

Wat: tijdelijke tentoonstelling
Waar: Huis van Alijn (Kraanlei 65, 9000 Gent)
Wanneer: 19.10.2018 - 18.08.2019

Publiekswerking

Pers

Ontdek de collectie Meer

object

Pijpenkop uit schelp en metaal

Tabakspijp met pijpkop uit de schelp van een zeeslak. Brandkamer uit hars en steel insteekhuls uit metaal.

object

Sigarendoos van tabaksmerk Cogétama

Rechthoekige doos van tabaksmerk Cogétama uit Knesselare. Opschrift: Cogétama - Fameux par la qualité - 20 petits cigares- Cogétama serie diamant. Als afbeelding een indiaan met lang haar en haartooi met veren die met een fakkel een sigaar aanstee...

foto

Jong gezelschap met rolschaatsen, Gent, ca. 1947

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.