Expo: HOMELESS MOVIES 15.10.2016‑15.01.2017

In het Huis van Alijn is 2016 het jaar van de home movie. De expo HOMELESS MOVIES brengt een ode aan deze films, ooit vastgelegd in intieme familiekring, bedoeld om het familiegeheugen op te bouwen.

28046264786_326c63c670_o

In het Huis van Alijn is 2016 het jaar van de home movie. De expo HOMELESS MOVIES brengt een ode aan deze films, ooit vastgelegd in intieme familiekring, bedoeld om het familiegeheugen op te bouwen.

affiche

HOMELESS MOVIES

Beeldend kunstenaar Jasper Rigole verzamelt al jaren home movies die hij vindt op rommelmarkten, garageverkopen en in tweedehandszaken. Hij analyseert, catalogiseert en digitaliseert ze en bouwt zo aan wat hij een archief van andermans herinneringen noemt. Deze persoonlijke souvenirs gunnen ons een blik op het verleden van onbekenden. Ze verbeelden de vrijetijdscultuur en het dagelijks leven van toen, maar onthullen ons ook iets over de makers van de films. Welke momenten hebben ze gekozen om vast te leggen (of niet)? Hoe brengen ze hun wereld in beeld?

HOMELESS MOVIES treedt ook buiten de museummuren. Zes kunstenaars dompelden zich onder in de collectie home movies van het museum om er een nieuwe film uit te distilleren. Het resultaat kon je ontdekken in filmcabines op verrassende locaties in Gent. De filmcabines staan op openbare plaatsen ergens in de stad, maar tegelijk isoleren ze de kijker voor een paar minuten van de buitenwereld. Kijkend naar de herinneringen van anderen, het voyeurisme nooit ver weg.

Het project roept vragen op over evoluties in beeldcultuur, identiteit, mediagebruik en geheugen, en de dynamiek tussen publieke en private context.

 

Praktische info

Wat: tijdelijke tentoonstelling
Waar: Huis van Alijn (Kraanlei 65, 9000 Gent)
Wanneer: 15.10.2016 - 15.01.2017

Publiekswerking

 

Ontdek de collectie meer

video

A house is not a home

Homeless Movies 2: Deze film exploreert de semiotische relatie tussen woord en beeld. Rigole kiest als vertrekpunt het gegeven dat de iets ambitieuzere amateurfilmers hun werk soms meer allure proberen te geven door betekenisvolle details te film...

video

Pic-nic

Homeless Movies 4: Lisa Spilliaert is gefascineerd door de (zogenaamde) ongedwongen momenten in de dubbelportretten die amateurfilmers van zichzelf ensceneren. Ze begint haar visuele essay met het spiegelen van een Super8-opname uit het archief v...

video

Gil

Homeless Movies 1: In deze evocatieve video combineert Eva Giolo flarden uit haar eigen familiearchief met de filmcollectie van het Huis van Alijn. Ze gaat door middel van deze collage-film op zoek naar het gezicht van haar overleden tweelingbroe...

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.