Meer dan 300 theaterpoppen krijgen een nieuwe ‘thuis’ in het Huis van Alijn

14.09.2021

Het Huis van Alijn verwelkomt een nieuwe collectie theaterpoppen. Deze verwerving is een aanvulling op de bestaande collectie rond poppenspel.

Vanwaar komen de poppen?

 

In het najaar van 2019 zocht CEMPER, het Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed, naar een nieuwe thuis voor haar collectie van honderden historische theaterpoppen. 

CEMPER beheerde tot dan honderden theaterpoppen afkomstig uit twee belangrijke collecties uit Mechelen en Gent. Omdat Cemper een dienstverlenende erfgoedorganisatie is en geen collecties beheert zoals musea, zocht de organisatie een nieuwe bestemming voor deze historische theaterpoppen.

Na een oproep stelden twaalf instellingen, waarvan drie uit het buitenland, zich kandidaat om delen van de collectie op te nemen. Er werden vijf organisaties geselecteerd: Amsab-ISG, het Huis van Alijn, de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, het Museum Hof van Busleyden en het Centro Internacional del Títere de Tolosa (Spanje).

Lees meer over dit traject van Cemper
IMG_0450_web_c_Michiel_Devijver
IMG_0607_web_c_Michiel_Devijver

Over welke poppen gaat het?

De schenking van Cemper omvat:

  • theaterpoppen van het Gentse Theater Taptoe, gesticht door Luk De Bruyker;

  • poppen die verzameld, gebruikt of gemaakt zijn door drie generaties van de Mechelse familie Contryn, door medewerkers van de School voor Poppenspel en de figurentheaters Spelleke van Ulenspiegel en Hopla. Paul Contryn is vandaag nog steeds als figurenmaker en scenograaf verbonden aan het theatergezelschap DE MAAN. 

Deze theaterpoppen zijn een aanvulling op de bestaande collectie van het Huis van Alijn rond poppenspel.

 

Waar komen de poppen terecht?

 

De poppen worden bewaard in het Centraal erfgoeddepot van de Stad Gent in de Ghelamco Arena. Voor de theaterpoppen een plek krijgen in het depot leggen ze een hele weg af achter de schermen:

  • Ze worden gecontroleerd op eventuele schade.

  • Een anoxiebehandeling zorgt ervoor dat ze ongediertevrij zijn.

  • De poppen worden gefotografeerd, opgemeten en beschreven.

  • Tijdens de registratie krijgt elke pop een uniek nummer. Dit nummer wordt gelinkt aan de doos en de standplaats in het depot.

  • Een goede verpakking zorgt voor een duurzame bewaring.
IMG_0541_web_c_Michiel_Devijver

Zijn er plannen met de poppen?


In 2022 komt er een tijdelijke expo rond poppenspel en zullen de poppen ook ontsloten worden via het collectieluik op deze website.

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.

Schrijf je in op de nieuwsbrief