Eten

Speculaas maken

(GEZONDE) TUSSENDOORTJES

2011_002_195_006_Vruchtensla_003

Vruchtensla

- 2 Jaffa appelsienen - 1 Jaffa pompelmoes - 1 banaan - 1 appel - sap van een halve citroen - 3 lepels suiker - 1 lepel Kirsch

De pompelmoes doorsnijden en uithollen met een speciaal mesje. Schil de appelsienen, de banaan en de appel. Al deze vruchten in kleine stukjes snijden en mengen in een grote kom. Het citroensap en suiker naar smaak toevoegen met eventueel wat Kirsh of een andere likeur. De fluitsla minstens één uur in de koelkast plaatsen. Opdienen in de uitgeholde pompelmoes.

2011_002_057_010_Five_o_clock_met_platte_kaas_002

Five o'clock met platte kaas

Vier goed rijpe bananen zeer fijn pletten met 2 soeplepels honig. Deze mengeling bij de inhoud van een pot magere of 1/2 vette STASSANO PLATTE KAAS voegen. Alles in een schaal gieten en met aalbessengelei garnieren.

Een versiering met pruimen, Krieken of aardbeien past ook uitstekend.

2011_002_057_007_Bulgaarse_appelen_002

Bulgaarse appelen

Vier appels schillen, het klokhuis uithalen en in een vuurvaste schotel schikken. De uitgehaalde holten vullen met kleine stukjes noot en een koffielepel honig.

In een zacht verwarmde oven ongeveer een half uur laten bakken. Uit de oven halen, overgieten met een halve liter koude GESUIKERDE STASSANO YOGHURT en opdienen.

APERITIEFHAPJES

2011_002_191_006_Shrimpscocktail_001

Shrimpscocktail (1969)

20 min. + 1 uur koelen

3 tomaten, 1/2 groene paprika, 20 g boter, lavas (vers of in poedervorm), 50 g shrimps, citroensap, uiezout, kropsla, olijven, zure augurken.

Tomaten ontvellen en in stukken snijden. Paprika ontdoen van zaden en zaadlijsten en fijn snijden. Tomaten met paprika en lavas in de boter gaar smoren.

Van de shrimps enkele apart houden voor de garnering en de rest fijnhakken, vermengen met de tomatenmassa. Met uiezout en citroensap op smaak brengen en in de koelkast koud laten worden.

In de glazen een blaadje sla leggen, hierop het gekoelde shrimpmengsel plaatsen en garneren met schijfjes olijf, shrimps en waaiertjes augurk.

2011_002_193_026_cocktailprikkers_in_komkommer_001

Cocktailprikkers in komkommer (1969)

Verschillende soorten cocktailprikkers gestoken in een komkommer.

2011_002_191_010_Vliegenzwammen_001

Vliegenzwammen (1969)

Vliegenzwammen van harde eieren en tomaat: feestelijk en smakelijk.

DESSERTS

2011_002_056_004_Gevulde_Sinaasappelen_001

Gevulde sinaasappelen (1973)

200 gr. platte kaas, 4 sinaasappelen, 2 eetlepels suiker, slagroom

Uit de sinaasappelen een stervorming dekseltje snijden; vruchtvlees uithalen en uitpersen.

De kaas vermengen met het sap en de suiker.

Het mengsel in de sinaasappelmandjes scheppen en laten opstijven in diepvries.

Versieren met slagroom en gekonfijt fruit.

Voor het opdienen op druivenbladeren schikken.

2011_002_183_038_Peruviaanse_koffievla_001

Peruviaanse koffievla (1983)

Ingrediënten voor 4 personen

1/2 l melk - 4 eidooiers - 100 g poedersuiker - 1 zakje vanillesuiker - 120 g melkchocolade - 50 g koffiebonen - 100 g suiker (voor de caramel) - slagroom

Kook de melk met de vanillesuiker. Doe er de koffiebonen bij en laat ze 15' trekken. Giet de koffiebonen dan in een vergiet. Maak intussen de caramel door suiker in een pannetje te verwarmen; zodra de suiker bruin is, doet u er een half glas warm water bij. Het vuur laag zetten en blijven roeren tot de suiker is opgelost. Van het vuur af kleine stukjes melkchocolade toevoegen. Met de melk vermengen.

De eidooiers met de poedersuiker opkloppen en bij het melk-caramel mengsel doen. Zachtjes verwarmen zonder koken, tot er een mooi gladde vla ontstaat. Die giet u in dessertschaaltjes en na afkoeling zet u deze in de koelkast. Garneer met slagroom en geef er vanille-wafeltjes bij.

2011_002_195_006_Vanille_rand_met_pompelmoezensalade_001

Vanille-rand met pompelmoezensalade 

- vanillepudding - 1 Jaffa pompelmoes - 1 Jaffa appelsien - 1 banaan - suiker

Maak de vanillepudding dik om hem te storten. De vruchten schillen en in stukjes snijden. Laat ze marineren met wat suiker tot de pudding koud is.

Stort de puddingrand op een ronde schotel en vul de middenopening met de vruchtensalade. 

Versier de buitenrand met een paar mooie stukjes pompelmoes en enkele gekonfijte kersen.

PAASTIP

2011_002_191_024_paasbrood_001

Gegarneerd paasbrood (1969)

Voor feestelijke gelegenheden bijv. Pasen, is het mogelijk volgens de werkwijze van de clubsandwich een gegarneerd brood te maken.

1 gevlochten brood, boter, 1 krop sla, 200 g jong belegen kaas, 200 g ham, 2 hardgekookte eieren, 2 tomaten, gevulde olijven, mayonaise

Het brood in 3 lagen snijden, de onderste laag vanboven, de middelste aan beide zijden en de bovenste alleen van onderen met boter bestrijken.

Op de onderste laag achtereenvolgens leggen: blaadje sla, plakjes kaas, dun laagje mayonaise, ham en schijfjes olijf. De middelste plak brood erop drukken.

Hierop achtereenvolgens leggen: sla, plakjes ei, mayonaise, plakken tomaat zonder pit, de laatste laag brood erop drukken.

Voor het snijden in parten, een gekarteld mes gebruiken.

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.

Schrijf je in op de nieuwsbrief