Drinken

COCKTAILS MET ALCOHOL

2011_002_193_010_Vermoutsoda

Vermoutsoda (1969)

1 min.

citroenschil, blokjes ijs, vermout, sodawater.

Citroenschil en 1 blokje ijs in een tumbler* leggen. Glas voor 1/3 vullen met vermout. Bijvullen met sodawater.

 

*Tumbler: is een kort, breed, cilindervormig glas met meestal een dikke bodem.

2011_002_193_014_double_eagle_collins

Double eagle Collins (1969)

Glas voor 3/4 vullen met fijngestampt ijs, een borrelglas gin en een paar druppels citroensap. Bijvullen met Seven-Up.

  

COCKTAILS ZONDER ALCOHOL

2011_002_193_016_Alcoholvrije_vruchtenbowl

Alcoholvrije vruchtenbowl (1969)

12 glazen, 3 uur

3/4 kg gemengde vruchten, bijv. druiven, sinaasappel, banaan en perzik, 100 g basterdsuiker, 2 flessen appelsap, 1/2 fles spuitwater

Vruchten schoonmaken en zo nodig kleinsnijden.

In een bowlkom leggen, met suiker bestrooien en 1/2 uur op een koele plaats laten trekken.

Appelsap erover gieten en de drank nog 2 uur laten trekken. 

Vlak voor het opdienen spuitwater toevoegen.

 

*variatie op de alcoholvrije vruchtenbowl: vervang het spuitwater door Seven-Up

2011_002_057_006_Cocktail_Marie_Chantale

Cocktail "Marie-Chantale" 

Een liter STASSANO YOGHURT opslagen met 100 gram fijne suiker en 3 eierdooiers. Er een flink glas kirsch al roerend bijvoegen. 

Koel opdienen in cocktailglazen, versierd met een ziertje frambozen of grenadine stroop en enkele geraspte, geroosterde amandelnoten.

  

VERFRISSENDE MELKDRANKEN

2011_002_193_018_Bananenmilkshake

Bananenmilkshake met chocolade ijs (1969)

2 min.

1 banaan met 30 g suiker met behulp van een vork tot moes verwerkt, 2 lepels vanille-, chocolade- of koffie-ijs, 1 dl ijskoude melk.

2011_002_193_018_Chocoladedrank

Chocoladedrank (1969) - met alcohol 

1 flink glas, 10 min

1 ei, 25 g suiker, 1 theelepel oploscacao, 2 likeurglaasjes cognac, 1/4 l melk

Ei met suiker, cacao en cognac schuimig kloppen of in shaker schudden.

Melk toevoegen en even roeren.

  

KOFFIECREATIES

2011_002_193_008_ierse_koffie

Ierse koffie (1969)

Een glas op een voet, bijv. een wijnglas, omspoelen met heet water en achtereenvolgens vullen met: 1 dessertlepel bruine suiker, hete sterke koffie tot 2/3, 2 lepels Ierse whisky en 1 lepel dikvloeibaar geklopte ongezoete slagroom.

Niet roeren, de koffie behoort door de slagroom te worden gedronken.

2011_002_193_008_turkse_koffie

Turkse koffie (1969)

6 kopjes, 5 min.

4 eetlepels poederfijn gemalen koffie, 3 eetlepels suiker, 3 dl water.

Koffie, suiker en water in een Turks koperen kannetje doen (een steelpan kan ook dienst doen). Roeren en aan de kook brengen, 3 maal op laten komen, met een paar druppels koud water de koffie laten schrikken om het drap te laten bezinken. In ieder kopje een beetje schuim scheppen en aanvullen met ongezeefde koffie.

De koffie zonder melk direct serveren. Niet in de koffie roeren en het kopje maar voor 2/3 leeg drinken.

  

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.

Schrijf je in op de nieuwsbrief