< Terug naar overzicht

Sneller en gezonder koken met Miss Mary

Koken onder hoge druk

Sneller en gezonder koken met zo weinig mogelijk werk, dit streven zet aan tot tal van innovaties in de keuken. Vooral in de jaren 1950 leidde dit tot revoluties in het huishouden. Naast de vele elektrische keukentoestellen in plastic veroverde ook de hogedrukpan een plek in de keukenkast.

Met een hogedrukpan of snelkookpan wordt met hoge druk op hoge temperatuur gekookt. Dit principe bestaat al sinds 1679. De Franse wetenschapper Denis Papin is er de grondlegger van. Hij was gespecialiseerd in stoomkracht. Alfred Vischler bracht in 1937 de eerste hogedrukpan voor huishoudelijk gebruik op de markt. Na de Tweede Wereldoorlog wordt het koken onder druk snel populair. De gerechten zijn sneller klaar, er is minder energie nodig en het eten behoudt meer vitamines en smaak. De potten zijn wel heel zwaar, onhandig om af te wassen en het koken onder hoge druk is gevaarlijk.

RE_60_0289

De hogedrukpan kent in de jaren 1950 en 1960 het grootste succes. Het gezinsleven en het huishouden veranderen sterk in die tijd. Veel vrouwen blijven thuis om voor het gezin te zorgen. Het huishouden runnen hoort vakkundig te gebeuren. De organisatie en optimalisering van het huishouden worden zelfs onderwerp van wetenschappelijke studies. De aanleg van een elektriciteits-, gas- en waternetwerk en de introductie van nieuwe technologieën beïnvloeden het nieuwe, moderne huishouden. De ‘moderne huisvrouw’ heeft een groot gamma nieuwe, doeltreffende huishoudapparaten ter beschikking. Het elektrisch strijkijzer, de stofzuiger en wasmachine veroveren in die periode relatief snel hun plaats in huis. Comfort, gebruiksgemak, hygiëne, efficiëntie en vooral moderniteit zijn verkoopargumenten voor heel wat nieuwe toestellen.

De hogedrukpan of snelkookpan past volledig in deze innovaties en tijdsgeest. De hogedrukpan is bovendien geschikt voor het moderne fornuis. Verschillende fabrikanten brengen een eigen model op de markt.

Het Franse SEB brengt in 1953 de Super Cocotte of Cocotte Minute op de markt. Door het succes ervan wordt dit model in Frankrijk ‘de’ productnaam van de snelkookpan. Het gezicht achter de Super Cocotte is de Franse Françoise Bernard. Met haar culinaire adviezen op de radio en haar kookboeken, bereikt ze miljoenen vrouwen, ook in België. Voor SEB creëert ze het kookboek 300 recettes, met gerechten die je met deze ‘Super Cocotte’ van SEB kan bereiden.

De firma Hawkins produceert de ‘Miss Mary’ vanaf 1959. Deze wordt vervaardigd in India en wordt eveneens een topper.

'Hartelijk welkom in ons midden. Met de aanschaffing van uw ‘mm’ express pan hebt U een gewichtige stap in uw leven gezet. Voortaan behoort u tot de grote familie van duizenden vrouwen, welke reeds de vreugde kennen van het koken onder druk. U zijt een schakel in de lange keten, want mede door uw voorbeeld zullen nog vele dames toetreden tot de grote gemeenschap van de “Miss Mary” enthousiasten…'

In 1965 lanceert SEB dan weer de Super Cocotte in het gebruiksvriendelijkere inox. In 1971 volgt de eerste snelkookpan in de typische jaren 1970 kleuren. Vandaag is de hogedrukpan nog altijd te koop en zijn er heel wat trouwe fans van deze manier van koken. De vormgeving van de hogedrukpan is nagenoeg ongewijzigd, alleen is deze kookpan omringd door allerlei ander kookmateriaal.

benieuwd naar meer #Huishouden ? bekijk alles

Meer weten over de collectie?

BEZOEK STUDIO ALIJN

Kenniscentrum over het erfgoed van het dagelijks leven

Studio Alijn is te bezoeken na afspraak tijdens weekdagen
van 10:00 tot 17:00 via studio@huisvanalijn.be of
T 09 235 38 00. 

Studio Alijn is gesloten van 05.08.2024 tot 09.08.2024.

Adres Studio Alijn
Kraanlei 69, 9000 Gent

img_8374_web_c_michiel_devijver_666a0a26dcbd26b80e6ed14b26532644

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.

Schrijf je in op de nieuwsbrief