Expo: GENTSE FEESTEN 09.06.2018‑02.09.2018

175 jaar Gentse Feesten, een ijkpunt in de levens van vele generaties feestvierders.

expo-Gentse-Feesten

expo Gentse Feesten

175 jaar Gentse Feesten, een ijkpunt in de levens van vele generaties feestvierders.

EXPO-GENTSE-FEESTEN

GENTSE FEESTEN

Het zijn de bekendste feesten van het land! De Gentse Feesten zijn een ijkpunt in de levens van vele generaties feestvierders. Dit jaar al voor de 175ste keer. Lang voor Walter de Buck in 1969 het gezicht werd van de feesten bij Sint-Jacobs, was Gent al het toneel van een jaarlijks terugkerend feest. In 1843 verenigden tientallen Gentse wijk- en buurtfeesten zich, onder invloed van de Gentse industriële burgerij, tot één groot Gemeentefeest. Op het programma stonden sport- en spelmanifestaties, historische optochten, markten en kermissen. Meer dan een eeuw later groeiden de Gentse Feesten uit tot de grootste en drukst bezochte stadsfeesten van Europa.

De expo Gentse Feesten toont een rijke verzameling affiches en programma’s, foto’s, filmfragmenten en interviews met persoonlijke verhalen, van vroeger en nu. Ze herinneren niet alleen aan belangrijke mijlpalen, maar tonen de evolutie en dynamiek van de stad, de feesten en hun publiek.

 

Praktische info

Wat: tijdelijke tentoonstelling
Waar: Huis van Alijn (Kraanlei 65, 9000 Gent)
Wanneer: 09.06.2018 - 02.09.2018

Publiekswerking

 

PERS

Ontdek de collectie Meer

foto

Prijswinnaars loterij poppenspel en spelers op de Gentse Feesten, 1977

document

Gentse Feesten, Museum voor Volkskunde, 1992

Gentse Feesten in het Museum voor Volkskunde, met diverse activiteiten en voorstellingen van Moereloere en van het Spelleke van Folklore, met Pierke in de hoofdrol.

video

Gentse Feesten, 1979

Beelden van Sint-Jacobs Markt, volksdans op straat, straattheater (met in het publiek onder anderen Walter De Buck). Krachtpatser John Massis houdt met zijn tanden een optrekkende motor tegen terwijl een tram in de andere richting aan hem trekt en...

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.