< Terug naar overzicht

Strandbloemen

F01565_00_01_31_17_Still002




Papieren bloemen betalen met schelpen

Het is een vertrouwd beeld op het Belgisch strand tijdens de zomer: een strandbloemenwinkel. Strandbloemen zijn bloemen gemaakt van papier, meestal crêpepapier, in allerlei vormen en kleuren. De bloemen worden keurig uitgestald in een winkeltje op het strand. Erna is het wachten op klanten!

Op warme zomerdagen trekken kinderen in groepjes rond. Ze zoeken naar schelpen en kijken welke bloem ze willen kopen. Soms is de strandbloemenwinkel gesloten. De verkopers zijn dan zelf op stap om bloemen te kopen of om schelpen te rapen. Vaak is de strandbloemenwinkel een familiezaak waarbij de ouders en/of grootouders een handje toesteken. In 2021 is de traditie van de strandbloemen erkend als immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen

 

 

 

 


Ontstaan van de traditie

Strandbloemen zijn een uniek fenomeen aan de Belgische kust. De traditie zou ontstaan zijn in de jaren 1920. Bloemen uit kunststof, textiel of papier worden dan gebruikt als versiering bij een heiligenbeeld onder een stolp, in bruidsboeketjes of om in het haar te dragen. Ook in de populaire bloemencorso’s worden er veel imitatiebloemen gebruikt.

Aan de Belgische kust worden in verschillende steden bloemencorso’s georganiseerd. Een bloemencorso is een optocht met praalwagens die versierd zijn met kleurrijke bloemen en planten. Eind 19e eeuw worden in deze bloemencorso’s al papieren bloemen gebruikt. Het zou kunnen dat de bloemencorso’s inspireerden tot het maken van strandbloemen.

De regels van het schelpengeld

Strandbloemen worden betaald met schelpen. Schelpen als betaalmiddel, schelpengeld, is universeel. Het weekdier de geldkauri is er zelfs naar genoemd. Overal ter wereld geldt deze regel: hoe zeldzamer de schelp, hoe meer deze waard is. Aan de Belgische kust zijn er veel verschillende schelpen te vinden. Daarom gelden op verschillende stranden ook andere regels.

Je informeert je best over de lokale verkoopregels. In sommige badplaatsen wordt het aantal specifieke schelpen geteld, in andere wordt in ‘handjes’ gerekend. Dit kan tot verwarring leiden. Voor wie het gewoon is om specifieke schelpen te zoeken, lijkt een handje vol schelpen wel zeer gulzig. Bij ‘handjes’ is het echter niet belangrijk met welke soort schelpen je betaalt. Daar geldt de regel: geen gebroken schelpen en geen mosselen.

De regels veranderen ook doorheen de tijd, afhankelijk van de schelpen die er voorkomen. Aan de westkust wordt in de jaren 1960 met torentjes betaald. Vandaag is deze schelp zeer zeldzaam en is ze vervangen door het zaagje.

F01563_00_04_26_09_Still003
F01563_00_04_29_04_Still002
F01563_00_04_31_11_Still004

 

Vakantievriendjes en verkooptruken

Samen met broers en zussen, nichten en neven en vriendjes de bloemen maken, schelpen zoeken en de winkel versieren. Het is vaak een gezellig familiegebeuren tijdens de vakantie. En een avontuur en een heel sociaal gebeuren. Kinderen leren elkaar kennen, maar leren ook kopen, verkopen, onderhandelen en allerlei verkooptruken. Laat het kleinste vriendje de handjes nemen, koop en verkoop met schelpenwinst of leg een voorraad schelpen aan op een koude dag, wanneer er veel minder schelpenrapers zijn.

benieuwd naar meer #Huishouden ? bekijk alles

Meer weten over de collectie?

BEZOEK STUDIO ALIJN

Kenniscentrum over het erfgoed van het dagelijks leven

Studio Alijn is te bezoeken na afspraak tijdens weekdagen
van 10:00 tot 17:00 via studio@huisvanalijn.be of
T 09 235 38 00. 

Adres Studio Alijn
Kraanlei 69, 9000 Gent

img_8374_web_c_michiel_devijver_666a0a26dcbd26b80e6ed14b26532644

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.