< Terug naar overzicht

Toegankelijkheid

Foto-Corlazzzoli

Het Huis van Alijn wil een gastvrij museum zijn voor iedereen. Dit doen we door ons gebouw en aanbod zo toegankelijk mogelijk te maken.

Heb je vragen of feedback rond de toegankelijkheid van het museum? Of wens je een bezoek op maat? Contacteer onze toegankelijkheidsmedewerker Liesa Rutsaert via Liesa.Rutsaert@stad.gent of T 09 235 38 00.

Plan je bezoek

DAKWERKEN

In mei 2021 start de stad Gent met dakwerken in het Huis van Alijn. Hierdoor is het mogelijk dat de binnentuin op sommige momenten deels afgesloten is. Indien nodig voorzien we alternatieve looproutes en begeleiding ter plekke. Wil je weten hoe de situatie is op het moment van je bezoek? Neem dan contact op met het museum via T 09 235 38 00. We helpen je graag verder! 

Rustige momenten


Rustigere momenten om het museum te bezoeken zijn maandagvoormiddag en elke dag een uur voor sluitingstijd.

Prijzen en toegang

 • We voorzien reductietarieven voor UITpashouders met kansentarief, het Steunpunt Vakantieparticipatie en het Fonds Vrijetijdsparticipatie en werken met uitgestelde tickets van Enchanté vzw.
 • Begeleiders van personen met een beperking hebben gratis toegang. We aanvaarden de European Disability Card.
 • Assistentiehonden (met een zichtbaar kenmerk zoals een fluohesje of hesje met 'assistentiehond' of 'hulphond' op) zijn toegestaan in het museum. Er is water beschikbaar in het museumcafé.

Van en naar het museum

 • We kunnen een tijdelijke vergunning aanvragen om door het voetgangersgebied met de auto tot aan het museum te rijden. Zo kunnen passagiers uitstappen aan de ingang van het museum. Met de vergunning mag je niet door de knippen rijden of parkeren in de Kraanlei. Wil je hier gebruik van maken? Contacteer ons via info@huisvanalijn.be of T 09 235 38 00.
 • Op aanvraag voorzien we voor blinden en slechtzienden persoonlijke begeleiding van het station/bushalte naar het museum door een vrijwilliger van het Huis van Alijn. Wens je hiervan gebruik te maken? Groepen geven dit door bij hun reservatieaanvraag, individuele bezoekers kunnen dit aanvragen via Liesa.Rutsaert@stad.gent
 • Voor blinde en slechtziende personen is er een routebeschrijving beschikbaar van en naar het station Gent-Sint-Pieters. Voor het station Gent Dampoort wordt aangeraden beroep te doen op een begeleider of een vrijwilliger van het museum.

Van Station Gent-Sint-Pieters naar Huis van Alijn

Van Huis van Alijn naar Station Gent-Sint-Pieters

Rolstoelen in het museum

Het museum is ondergebracht in een historisch gebouw dat nog niet volledig toegankelijk is voor personen met beperkte mobiliteit. Er zijn geen liften in het gebouw waardoor de bovenverdiepingen niet bereikbaar zijn voor alle rolstoelgebruikers.

 • De ingang van het gebouw is toegankelijk via rails. Bel aan en een museummedewerker komt de rails installeren. De rails zijn echter niet toegankelijk voor rolstoelen met ongelijke voor- en achterwielen. In dat geval is het wel mogelijk om een deel van het museum te bezoeken. De ingang bevindt zich dan op het niveau van de straat. Bel aan en een museummedewerker zal je verder helpen.
 • Er zijn aangepaste sanitaire voorzieningen. Vraag meer info aan een museummedewerker.

 

De droom van Alijn

We dromen van een vernieuwd huis dat toegankelijk is voor iedereen. Na het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie, met toegankelijkheid als één van de belangrijkste parameters, starten we met de opmaak van een masterplan om de ver(nieuw)bouw in de toekomst te kunnen realiseren. Meer info

Plattegrond

plattegrond_museum_HVA

Je kan de plattegrond van het museum op voorhand bekijken en downloaden. Je ziet het volledige museum met aanduiding van de museumkamers, praktische info en signalisatie.

Sociaal verhaal: bezoekersgids

Sociaal_verhaal_Michiel_Devijver

Wil je je extra voorbereiden op het museumbezoek? In het sociaal verhaal lees je wat je allemaal kan verwachten bij een bezoek aan de hoofdtentoonstelling in het Huis van Alijn. Wat is er te zien? Hoe ziet het gebouw eruit? Hoe verloopt een museumbezoek? Deze gids is opgesteld voor personen met autisme, maar kan voor iedereen een ondersteuning bieden. Binnenkort vind je hier ook een sociaal verhaal voor een rondleiding en een Pierke van Alijn-voorstelling.

Rondleidingen

Rondleidingen_Michiel_Devijver

Op vraag kan een gids de rondleiding in de hoofdtentoonstelling aanpassen op maat van personen met dementie, personen met autisme, blinde en slechtziende personen en dove en slechthorende personen. Bezoek je graag een tijdelijke tentoonstelling op maat? Contacteer liesa.rutsaert@stad.gent.

Tijdens je bezoek


Hoofdtentoonstelling 'museum van het dagelijks leven'

Je kan per kamer de museumteksten downloaden in pdf zonder opmaak. Je kan dit op voorhand doen of in het museum zelf, er is gratis wifi.

Tijdelijke expo Circus Onderweg (11.07.2020 - 31.08.2021)

Lees meer over de toegankelijkheid van de expo en download de museumteksten.

Pauze

Pauze_Michiel_Devijver

Voor bezoekers die moeilijk te been zijn of die onderweg even willen rusten, zijn er draagbare museumstoeltjes ter beschikking.

In de hoofdtentoonstelling is op de eerste verdieping een rustruimte voorzien om even neer te zitten.

De prikkelmand: eerste hulp bij prikkels

prikkelmand

Geluiden, geuren, projecties, donkere en felle kamers. In het museum zijn er veel prikkels aanwezig, voor sommigen te weinig en voor anderen te veel. Aan de hand van symbolen in het museum (oor en neus) kan je enkele van deze prikkels in- en uitschakelen. Andere prikkels zijn moeilijker controleerbaar. Daarom bieden we de prikkelmand aan. In deze mand vind je allerlei tools die ondersteuning kunnen bieden bij prikkelgevoeligheid, bv. een teddybeer, oorbeschermers, zonnebril, een tangle,…
Hoe werkt het?

 • Vraag aan de baliemedewerker naar de prikkelmand.
 • In de mand ligt er een zak die je kan gebruiken om je tools in te steken. Je mag zelf kiezen welke tools je meeneemt tijdens je bezoek. Meerdere tools meenemen is zeker mogelijk.
 • Na je bezoek geef je de zak met tools terug aan de baliemedewerker.

Heb je feedback over de mand? Missen we attributen die ook handig zijn? Laat het ons weten!

De BELEEF TV

beleeftv

In de hoofdtentoonstelling van het museum staat een Beleef TV. Dit is een groot touchscreen waarop bezoekers de digitale collectie van het museum kunnen bekijken. De Beleef TV is zo aangepast dat mensen in een rolstoel heel gemakkelijk het scherm kunnen aanraken.

De touchscreen wordt ook in het bijzonder gebruikt voor personen met dementie om hun persoonlijke herinneringen te stimuleren of voor rolstoelgebruikers die niet het volledige museum kunnen bezoeken.

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.