Het Huis van Alijn wil een gastvrij museum zijn voor iedereen. Dit doen we door ons gebouw en aanbod zo toegankelijk mogelijk te maken.
Heb je vragen of feedback rond de toegankelijkheid van het museum? Of wens je een bezoek op maat? Contacteer onze toegankelijkheidsmedewerker Liesa Rutsaert via Liesa.Rutsaert@stad.gent of T 09 235 38 00.
Rustigere momenten om het museum te bezoeken zijn maandagvoormiddag en elke dag een uur voor sluitingstijd.
Het museum is ondergebracht in een historisch gebouw dat nog niet volledig toegankelijk is voor personen met beperkte mobiliteit. Er zijn geen liften in het gebouw waardoor de bovenverdiepingen niet bereikbaar zijn voor alle rolstoelgebruikers.
De droom van Alijn
We dromen van een vernieuwd huis dat toegankelijk is voor iedereen. Na het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie, met toegankelijkheid als één van de belangrijkste parameters, starten we met de opmaak van een masterplan om de ver(nieuw)bouw in de toekomst te kunnen realiseren. Meer info
Je kan de plattegrond van het museum op voorhand bekijken en downloaden. Je ziet het volledige museum met aanduiding van de museumkamers, praktische info en signalisatie.
Wil je je extra voorbereiden op het museumbezoek? In het sociaal verhaal lees je wat je allemaal kan verwachten bij een bezoek aan de hoofdtentoonstelling in het Huis van Alijn. Wat is er te zien? Hoe ziet het gebouw eruit? Hoe verloopt een museumbezoek? Deze gids is opgesteld voor personen met autisme, maar kan voor iedereen een ondersteuning bieden. Binnenkort vind je hier ook een sociaal verhaal voor een rondleiding en een Pierke van Alijn-voorstelling.
Op vraag kan een gids de rondleiding in de hoofdtentoonstelling aanpassen op maat van personen met dementie, personen met autisme, blinde en slechtziende personen en dove en slechthorende personen. Bezoek je graag een tijdelijke tentoonstelling op maat? Contacteer liesa.rutsaert@stad.gent.
Je kan per kamer de museumteksten downloaden in pdf zonder opmaak. Je kan dit op voorhand doen of in het museum zelf, er is gratis wifi.
Lees meer over de toegankelijkheid van de expo en download de museumteksten.
Voor bezoekers die moeilijk te been zijn of die onderweg even willen rusten, zijn er draagbare museumstoeltjes ter beschikking.
In de hoofdtentoonstelling is op de eerste verdieping een rustruimte voorzien om even neer te zitten.
Geluiden, geuren, projecties, donkere en felle kamers. In het museum zijn er veel prikkels aanwezig, voor sommigen te weinig en voor anderen te veel. Aan de hand van symbolen in het museum (oor en neus) kan je enkele van deze prikkels in- en uitschakelen. Andere prikkels zijn moeilijker controleerbaar. Daarom bieden we de prikkelmand aan. In deze mand vind je allerlei tools die ondersteuning kunnen bieden bij prikkelgevoeligheid, bv. een teddybeer, oorbeschermers, zonnebril, een tangle,…
Hoe werkt het?
Heb je feedback over de mand? Missen we attributen die ook handig zijn? Laat het ons weten!
In de hoofdtentoonstelling van het museum staat een Beleef TV. Dit is een groot touchscreen waarop bezoekers de digitale collectie van het museum kunnen bekijken. De Beleef TV is zo aangepast dat mensen in een rolstoel heel gemakkelijk het scherm kunnen aanraken.
De touchscreen wordt ook in het bijzonder gebruikt voor personen met dementie om hun persoonlijke herinneringen te stimuleren of voor rolstoelgebruikers die niet het volledige museum kunnen bezoeken.