Vacature: projectmedewerker ErfGoedVoelen

15.04.2022

Het Huis van Alijn, Museum Dr. Guislain en Erfgoedhuis Zusters van Liefde zoeken een projectmedewerker voor het project 'ErfGoedVoelen'. In deze job vorm je de brug tussen de erfgoed- en zorgsector en sta je mee aan het roer van vernieuwende praktijken in de Belgische zorgsector. Klinkt dit goed? Dan is deze functie misschien iets voor jou!

Wat is het project 'ErfGoedVoelen'?

Huis van Alijn, Museum Dr. Guislain en Erfgoedhuis Zusters van Liefde slaan de handen in elkaar om een aanbod te ontwikkelen dat tegemoetkomt aan enkele specifieke maatschappelijke noden en behoeften. Hiervoor werd het project ErfGoedVoelen opgezet. In dit project doen we, samen met partners uit de zorg- en onderwijssector, onderzoek naar interventies met cultureel erfgoed en de impact ervan op de levenskwaliteit van personen die levensmoeheid en eenzaamheid ervaren.

ErfGoedVoelen is een project van drie jaar waarbij pilootprojecten worden opgezet met jongeren in een psychiatrische instelling, jongvolwassenen die in een instelling zaten, thuiswonende personen met dementie en hun mantelzorgers en thuiswonende 65 plussers. Erfgoedmethodieken zoals object handling, object storytelling, enz. worden tijdens de pilootprojecten toegepast.

De impact van interventies met cultureel erfgoed op het welzijn van deze doelgroepen worden onderzocht en in een allesomvattend rapport uit geschreven met het oog op maximale verspreiding.

Over de partners

Huis van Alijn
Het Huis van Alijn verzamelt, onderzoekt en deelt herinneringen over het dagelijks leven. Vreemd en vertrouwd, van vroeger en nu. In onze werking staan tradities, rituelen en gewoontes van het dagelijks leven vanaf de 20e eeuw centraal. Als museum voor iedereen geven wij samen betekenis aan wat mensen raakt en verbindt. Het Huis van Alijn werkt nauw samen met het publiek en is bekend om haar participatieve werking.

Museum dr. Guislain
Het Museum Dr. Guislain is als museum over psychiatrie een plek waar geschiedenis en actualiteit samenkomen. De menselijke geest is steeds een bron van fascinatie geweest. Toch gaat kennis nog altijd hand in hand met mysterie. Vele vragen blijven onbeantwoord, theorieën verdwijnen en keren soms ook terug. Het Museum Dr. Guislain is een lieu de mémoire én een laboratorium, een museum ‘in de psychiatrie’ waar in de eerste plaats wordt geëxperimenteerd, bevraagd en getoetst en waar via getuigenissen, archiefstukken, kunst en fotografie de gelaagdheid van de menselijke psyche onthuld wordt.

Erfgoedhuis Zusters van Liefde
De Zusters van Liefde van Jezus en Maria werden in 1803 opgericht in het landelijke Lovendegem. Al snel groeide de congregatie uit tot één van de grootste vrouwelijke religieuze instellingen van het land. Ze is vandaag een internationale groep, actief in vele landen. In een maatschappij die steeds minder voeling heeft met religie en het kloosterleven, bewaart het Erfgoedhuis Zusters van Liefde het erfgoed van deze congregatie in al zijn vormen en van hun realisaties in onderwijs, gezondheids- en welzijnszorg. De kerntaak van het Erfgoedhuis is dus het verhaal van de Zusters van Liefde te vertellen, bewaren en tonen aan publiek.

Vertel me meer over de functie!

Als projectmedewerker maak je deel uit van het projectteam. Je bent in dienst bij Museum dr. Guislain maar je gaat aan de slag in de drie erfgoedinstellingen. Je organiseert, begeleidt en promoot de verschillende pilootprojecten. Je werkt hiervoor nauw samen met de onderzoeker van het project en de zorgpartners. Je vormt dus de brug tussen de erfgoed- en zorgsector en staat aan het roer van vernieuwende praktijken in de zorgsector in België. 

Takenpakket:

 • Je verdiept je in erfgoedmethodieken zoals object handling, object storytelling enz. en zorgt ervoor dat je deze kan toepassen.

 • Je organiseert en begeleidt, van begin tot einde en in samenspraak met de onderzoeker, trajecten voor de doelgroepen. Tijdens de trajecten pas je de erfgoedmethodieken toe.

 • Je bent verantwoordelijk voor de nazorg van de deelnemers van de pilootprojecten.

 • Je maakt inhoudelijke afspraken met de partners en volgt deze op.

 • Je ondersteunt de onderzoeker in het opmaken van de projectadministratie zoals de begroting, planning en evaluatierapporten. 

 • Je promoot en communiceert over de trajecten bij de potentiële deelnemers, de professionals in het zorgnetwerk en sociale media van de erfgoedinstellingen.

Klinkt goed! Kom ik in aanmerking?

 • Je hebt een bachelor in humane wetenschappen (sociaal werk, ergotherapie, …) of gelijkwaardig door ervaring. 

 • Je hebt ervaring in het werken met personen die eenzaamheid, sociale isolatie of levensmoeheid ervaren. Je staat open om met een brede doelgroep (jong en oud) aan de slag te gaan.

 • Je hebt ervaring in het begeleiden van groepsprocessen; je kan een traject op maat van doelgroepen opzetten, je hebt inzicht in groepsontwikkeling, je hebt een sterk oog voor groepscohesie, gelijkwaardigheid en veiligheid binnen een groep.

 • Je hebt een gastvrije, sociale, leergierige en proactieve attitude.

 • Je bent mediawijs en vaardig in het gebruik van de courante ICT-toepassingen.

 • Je gelooft dat cultuur een duurzame impact heeft op het welzijn en wilt daar een steentje aan bijdragen.

 • Je kan je gemakkelijk verplaatsen tussen de drie erfgoedinstellingen.

 • Groot pluspunt: affiniteit met het erfgoedwerkveld, of het werken met cultureel erfgoed.

Wat bieden wij?

 

 • Een job met veel menselijk contact en heel wat eigen verantwoordelijkheden.

 • Je wordt gevoed door de expertise en netwerk dat de drie erfgoedinstellingen al in huis hebben. Daarnaast kan je workshops en vormingen over het thema meevolgen in binnen- en buitenland. 

 • We bieden een voltijdse betrekking van bepaalde duur (9 maanden), mogelijk verlengbaar.

 • Indiensttreding 1 juni 2022

IK HEB INTERESSE! WAT MOET IK DOEN?

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.