Vacature: onderzoeker ErfGoedVoelen

22.04.2022

Het Huis van Alijn, Museum Dr. Guislain en Erfgoedhuis Zusters van Liefde zoeken een onderzoeker voor het project 'ErfGoedVoelen'. In deze job vorm je de brug tussen de academische sector, de erfgoed- en zorgsector en sta je mee aan het roer van een vernieuwende expertise in België. Klinkt dit goed? Dan is deze functie misschien iets voor jou!

WAT IS HET PROJECT 'ERFGOEDVOELEN'?

Huis van Alijn, Museum Dr. Guislain en Erfgoedhuis Zusters van Liefde slaan de handen in elkaar om een aanbod te ontwikkelen dat tegemoetkomt aan enkele specifieke maatschappelijke noden en behoeften. Hiervoor werd het project ErfGoedVoelen opgezet. In dit project doen we, samen met partners uit de zorg- en onderwijssector, onderzoek naar interventies met cultureel erfgoed en de impact ervan op de levenskwaliteit van personen die levensmoeheid en eenzaamheid ervaren.

ErfGoedVoelen is een project van drie jaar waarbij pilootprojecten worden opgezet met jongeren in een psychiatrische instelling, jongvolwassenen die in een instelling zaten, thuiswonende personen met dementie en hun mantelzorgers en thuiswonende 65 plussers. Erfgoedmethodieken zoals object handling, object storytelling, enz. worden tijdens de pilootprojecten toegepast.

De impact van interventies met cultureel erfgoed op het welzijn van deze doelgroepen worden onderzocht en in een allesomvattend rapport uitgeschreven met het oog op maximale verspreiding.

OVER DE PARTNERS

Huis van Alijn
Het Huis van Alijn verzamelt, onderzoekt en deelt herinneringen over het dagelijks leven. Vreemd en vertrouwd, van vroeger en nu. In onze werking staan tradities, rituelen en gewoontes van het dagelijks leven vanaf de 20e eeuw centraal. Als museum voor iedereen geven wij samen betekenis aan wat mensen raakt en verbindt. Het Huis van Alijn werkt nauw samen met het publiek en is bekend om haar participatieve werking.

Museum dr. Guislain
Het Museum Dr. Guislain is als museum over psychiatrie een plek waar geschiedenis en actualiteit samenkomen. De menselijke geest is steeds een bron van fascinatie geweest. Toch gaat kennis nog altijd hand in hand met mysterie. Vele vragen blijven onbeantwoord, theorieën verdwijnen en keren soms ook terug. Het Museum Dr. Guislain is een lieu de mémoire én een laboratorium, een museum ‘in de psychiatrie’ waar in de eerste plaats wordt geëxperimenteerd, bevraagd en getoetst en waar via getuigenissen, archiefstukken, kunst en fotografie de gelaagdheid van de menselijke psyche onthuld wordt.

Erfgoedhuis Zusters van Liefde
De Zusters van Liefde van Jezus en Maria werden in 1803 opgericht in het landelijke Lovendegem. Al snel groeide de congregatie uit tot één van de grootste vrouwelijke religieuze instellingen van het land. Ze is vandaag een internationale groep, actief in vele landen. In een maatschappij die steeds minder voeling heeft met religie en het kloosterleven, bewaart het Erfgoedhuis Zusters van Liefde het erfgoed van deze congregatie in al zijn vormen en van hun realisaties in onderwijs, gezondheids- en welzijnszorg. De kerntaak van het Erfgoedhuis is dus het verhaal van de Zusters van Liefde te vertellen, bewaren en tonen aan publiek.

VERTEL ME MEER OVER DE FUNCTIE!

Als onderzoeker maak je deel uit van het projectteam. Je bent in dienst bij Museum dr. Guislain maar gaat aan de slag in de drie erfgoedinstellingen. Je coördineert het volledige onderzoek van dit project en volgt de projectadministratie op. Je werkt hiervoor nauw samen met Universiteit Gent, Arteveldehogeschool, de projectmedewerker en de zorgpartners. Je vormt dus de brug tussen de erfgoed-, academische en zorgsector en staat aan het roer van een vernieuwende expertise in België.

TAKENPAKKET:

 • Je doet de volledige coördinatie en uitvoering van het onderzoek, in samenwerking met UGent. 

 • Je volgt, met ondersteuning van de erfgoedinstellingen, de projectadministratie op (begroting, planning, …). 

 • Je staat in voor datacollectie, database management en analyse van de studiedata.

 • Je bent de brugfiguur tussen het onderzoeksteam, het projectteam en de klankbordgroep. Je organiseert de nodige overlegmomenten tussen de verschillende teams en zorgt dat alle informatie doorstroomt naar de betrokken partijen.

 

KLINKT GOED! KOM IK IN AANMERKING?

 • Je hebt een Master diploma in het sociaal werk, in de pedagogische en/of sociale wetenschappen. Het diploma moet behaald zijn op het moment van de aanstelling.

 • Je kan zelfstandig werken, maar werkt eveneens graag in teamverband.

 • Je hebt kennis van en/of ervaring in pedagogisch onderzoek/sociaal werk (of hoe je het domein wil omschrijven) en interesse in de academische wereld

 • Je behaalde goede studieresultaten.

 • Je hebt grote interesse in wetenschappelijk en projectmatig onderzoek.

 • Je hebt voldoende kennis van kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden.

 • Wetenschappelijke spreek- en schrijfvaardigheden in het Nederlands en Engels zijn essentieel.

 

WAT BIEDEN WIJ?

 • Je wordt gevoed door de expertise en netwerk dat de drie erfgoedinstellingen al in huis hebben. Daarnaast kan je workshops en vormingen over het thema meevolgen in binnen- en buitenland. 

 • We bieden een voltijdse betrekking van bepaalde duur (9 maanden), mogelijk verlengbaar.

 • Indiensttreding 15 juni 2022

 

IK HEB INTERESSE! WAT MOET IK DOEN?

 • Stuur volgende documenten in één pdf naar eline.vandevoorde@museumdrguislain.be

  • CV, inclusief een overzicht van de behaalde studieresultaten en diploma

  • Motivatiebrief

  • Eventuele relevante publicaties in het Nederlands of Engels
 • Deelnemen kan tot en met 22 mei.

 • Heb je vragen over de procedure en arbeidsvoorwaarden? Contacteer Eline Van de Voorde: eline.vandevoorde@museumdrguislain.be of +32 (0)9 398 69 59.

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.