Pierke van Alijn in de 'Week van het Gents'

14.11.2019

Van 24.11.2019 tot en met 05.12.2019 vindt de vierde editie van de Week van het Gents plaats, een week waarin het Gents dialect centraal staat. Dit jaar staan de Pierkes-poppenspelers in de schijnwerpers. Ook Pierke van Alijn is van de partij!

Poppentheaterfestival

In het kader van de Week van het Gents organiseert Cultuur Gent het poppentheaterfestival. Ook het Huis van Alijn doet mee! Op 29.11.2019 komen basisschool De Mozaïek en het Sint-Lievenscollege naar de museumzolder voor een voorstelling van Pierke van Alijn.

Andere voorstellingen

Voor, tijdens en na de Week van het Gents zijn er nog tal van andere voorstellingen bij verschillende poppentheaters in Gent.

PIER ES HIER, ZEVEN GENTSE PIERKES

De cultuurdienst van de stad Gent maakte een boekje met portretten van de zeven Gentse Pierkes. Ook ons Pierke van Alijn, Koen Vergauwen, vertelt zijn verhaal. Je kan het boekje gratis afhalen aan de balie van het museum zolang de voorraad strekt.


Agenda Pierke van Alijn Meer

Poppentheater-Pierke-van-Alijn

Pierke van Alijn

De brief aan Sinterklaas

Jantje droomt al jaren van de Sint maar tante vindt dat flauwekul. Hoewel Jantje geen brief mag schrijven aan Sinterklaas staan plots Pierke en Zwarte Piet voor de deur. Het begin van een nieuw avontuur.
ZILVERTRAANTJE

Pierke van Alijn

Zilvertraantje

Wanneer het dochtertje van de baron in het Toverbos van het zilverwater drinkt en zilveren traantjes weent, ziet heks Herbolijn haar kans om rijk te worden. De Heks wil haar gevangen nemen. Kunnen Pierke en zijn vrienden dit verhinderen?
DE_GESCHENKJES_BOOM

Pierke van Alijn

De geschenkjesboom

De koning wil voor alle kinderen een groot feest organiseren. Tuinman Eustache heeft als verrassing een wondere boom gekweekt: een geschenkjesboom waar zomaar geschenkjes aan groeien. Maar vlak voor het feest wordt de boom gestolen.

Ontdek Pierke in de collectie Meer

object

Pierke met lange arm

Stangpop van Pierke met lange arm, hij draagt een rood jasje en een gestreepte lange broek. Poppenkastpop van het reizend poppentheater Schelfhout, het Spelleke van Sint-Antonius.

object

Pierke

De poppen die deel uitmaken van poppenkast Beatrijs werden in 1946 als huwelijksgeschenk geschonken aan een huwelijkspaar. Het huwelijkspaar heeft gedurende twee jaar gespeeld met poppenkast Beatrijs in heel Vlaanderen.

artikel

De geschiedenis van PIERKE VAN ALIJN

In Gent is Pierke een begrip! Deze pop uit het volkse poppentheater, met typisch wit pak met rode accenten, is een bekende Gentenaar. Tot op vandaag speelt hij de hoofdrol in de Gentse poppentheaters.

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.