< Terug naar overzicht

Een hondenleven


De hond als huisdier

Foto’s in familiealbums vertellen ons heel wat over het dagelijks leven en over wie tot de familie behoort. En daar horen ook de huisdieren bij. In de collectie familiefoto’s van het Huis van Alijn vind je dan ook heel veel honden, katten en tal van andere huisdieren zoals een kanarie, parkiet, konijn of aap. Vooral honden poseren op heel wat familiefoto’s. Katten zien we minder. Toch zijn katten in de hele 20e eeuw één van de populairste huisdieren. Zij waren vooral geliefd omdat ze muizen en ratten verjagen. Ze staan echter veel minder op foto’s omdat katten niet mee op reis gaan. En in de 20e eeuw werden vooral foto’s genomen op vakantie en bij belangrijke momenten in het leven. De hond hoort daar meer bij.

Meer dan een gezelschapsdier

Een hardwerkende trekhond, lieftallig schoothondje, actieve jachthond of trouwe bewaker, de hond is duidelijk niet alleen een gezelschapsdier. Vandaag zijn er enkel nog werkhonden bij de politie en douane. Rond 1900 wordt het aantal trekhonden in België geraamd op minimum 150.000. En daarmee was België een recordhouder. De trekhonden zijn grote honden die voor de karren van de melkboer, marktkramers of bakkers werden gespannen. Veel trekhonden zijn samen met hun baasjes vereeuwigd op de gevoelige plaat. Dit doet vermoeden dat ze veel meer zijn dan helper bij het transport. Veel trekhonden waren vaak in beweging, zeer actief in de buitenlucht en kregen voldoende voedsel. En ’s avonds na de ronde mochten ze soms in de huiskamer zitten. Eind 19e eeuw waren er reacties vanuit de dierenbescherming tegen het inzetten van honden als trekdieren. Rond 1950 verdwijnt de trekhond in België.

2004_247_065
FO_40_00329

Hondenvoer

In de supermarkt vinden we vandaag rekken vol hondenvoer: hondenbrokken, blikvoer, koekjes en ander lekkers. En daar draait het om in de relatie tussen de mens en de hond: wij geven onze hond eten en in ruil krijgen we bewaking, gezelschap en trouw. De liefde van de hond gaat wel degelijk door de maag.

In het begin van de 20e eeuw was er al sprake van een beperkte productie hondenvoer, gemaakt van tarwemeel en vleesresten. Tot de jaren 1960 was het de gewoonte om zelf het eten van de hond te bereiden. Bij de slager kon je restjes halen en het hondenmaal werd thuis op het fornuis klaargemaakt. In de naoorlogse periode worden kant-en-klare maaltijden in blik dagelijkse kost. Het commerciële hondenvoer, de petfood-industrie, is vanaf dan big business.

1973_519_003_607

 

 

 

Hondentoilettage

Het toiletteren van honden bestaat al sinds het begin van de 20e eeuw, maar het was een luxe van de rijke burgerij. Heel wat mensen wasten de hond zelf in de wastobbe. Vandaag zijn er in België ontelbare hondensalons waar de hond gewassen wordt en een nieuw kapsel krijgt, soms is er zelfs een hondenzwembad. Alles om je hond te verwennen!

benieuwd naar meer #Huisdier ? bekijk alles

Meer weten over de collectie?

BEZOEK STUDIO ALIJN

Kenniscentrum over het erfgoed van het dagelijks leven

Studio Alijn is te bezoeken na afspraak tijdens weekdagen
van 10:00 tot 17:00 via studio@huisvanalijn.be of
T 09 235 38 00. 

Studio Alijn is gesloten van 22.07.2024 tot 26.07.2024.

Adres Studio Alijn
Kraanlei 69, 9000 Gent

img_8374_web_c_michiel_devijver_666a0a26dcbd26b80e6ed14b26532644

Blijf op de hoogte

Volg het nieuws en de verhalen van het Huis van Alijn.

Schrijf je in op de nieuwsbrief