arrowarrow-leftarrow-rightcheckclipboardclosefacebookflickrgluegoogle-plushamburgerinstagramlinkedinarrow-downsoundcloudtwittervimeoyoutube

Museum van het dagelijks leven

Museum van het dagelijks leven

Het is weer carnaval!

In heel wat steden trekt een carnavalsstoet door de straten. Deze stoet is het hoogtepunt in het carnavalsgebeuren én de driedaagse carnavalsgekte.


AALST EN BINCHE

Aalst en Binche zijn alom bekend, maar ook in veel andere steden wordt carnaval uitgebreid gevierd. Zowel in binnen- als buitenland is carnaval een groot feest.  

Hoe carnaval gevierd wordt, varieert van stad tot stad, maar de vaste ingrediënten zijn confetti, maskers en feestgedruis. Verkleedpartijen zijn er op heel wat verschillende manieren. De kostuums in stoeten zijn vaak geïnspireerd op de actualiteit.

In Aalst zijn de ‘Voil Jeanetten’ wereldberoemd, het zijn mannen verkleed als vrouw. In Binche is het een grote eer om tot de Gilles te behoren. Deze Gilles maken met bellen en tamboerijnen veel kabaal om de kwade geesten en de winter te verjagen. De Gilles van Binche en het Carnaval van Aalst zijn door Unesco erkend werelderfgoed.  


GENTSE CARNAVAL

Het carnavalsgebeuren heeft een lange traditie. Sommige tradities bestaan al eeuwenlang. Het Huis van Alijn bewaart beelden van het Gentse carnaval in de jaren 1890. Op een van de foto’s is te zien hoe de hoge burgerij zich verkleed voor de toenmalige carnavalsfeesten. De Voil Jeanneten uit Aalst dateren uit dezelfde periode.  Deze mannen-in-vrouwenkleren konden zich geen dure verkleedpakken permitteren en trokken de kleren van hun partner aan.  


ASWOENSDAG - VETTE DINSDAG

Carnaval gaat traditioneel de dagen voor de vastenperiode vooraf. Woensdag is Aswoensdag. In de christelijke jaarkalender betekent dit de start van de vastenperiode. Net voor deze sobere periode waren de carnavalsfeesten de gelegenheid om uit de bol te gaan.

Op Vette Dinsdag, de dag voor Aswoensdag, deed men zich te goed aan al het vette eten dat nog in huis was. Een Bourgondische dag dus. Nadien volgden veertig sobere dagen en keek iedereen uit naar de paaseieren en het feestmaal van Pasen.

Scroll verder voor meer beelden.

Carnaval3
2004 247 045
Carnaval4
2004 247 046
Carnaval2
2004 247 047
Carnaval1
2004 247 048