arrowarrow-leftarrow-rightcheckclipboardclosefacebookflickrgluegoogle-plushamburgerinstagramlinkedinarrow-downsoundcloudtwittervimeoyoutube

Museum van het dagelijks leven

Museum van het dagelijks leven

Rondleiding expo ‘Mijn legerdienst’ met Marie Vandecaveye

20.10.2019

Marie Vandecaveye, curator van de expo ‘Mijn legerdienst’, geeft een exclusieve rondleiding voor de Vrienden en geeft meer uitleg over de gemaakte keuzes.

Bijna 25 jaar geleden zwaaiden de laatste Belgische dienstplichtigen af. Doorheen de 20e eeuw viel bij jonge mannen, van alle rangen en standen, in alle hoeken van het land, een oproepingsbrief in de brievenbus. Het leger was voor hen een nieuwe en onbekende wereld.

Lees meer

Livemuziek@Alijn: HT Roberts & Pascale Michiels

31.10.2019

Sunburst & Silk is de titel van een plaat en een programma. Het resultaat van de samenvloeiing van een reeks nieuwe songs van singer-songwriter Ht Roberts met de gloedvolle stem en de rijk gestoffeerde kleurendoos van Pascale “Bloomfish” Michiels. Bluesy en soulful, met diepe wortels en speelse takken, hartverwarmend en echt, over (over)leven en (nog lang niet) dood gaan. Twee stemmen, een handvol instrumenten en, vooral, twee levens. Blues uit deze delta. De Schelde-delta.

Lees meer

Performance ‘Ofrenda de Dia de Muertos’, een liefdesverhaal met muziek, dans, poëzie

03.11.2019

Wedergeboorte is ook de drijfveer achter het nieuwe project “Ofrenda de Dia de Muertos” van componist en muzikant Luiz Marquez. Het wordt een liefdesverhaal waarin plastische kunsten, filosofie, muziek, dans en poëzie samensmelten binnen dit thema dat van alle tijden is; geboren worden, sterven en opnieuw geboren worden. Binnen dit tijdsbestek ontmoeten twee personages elkaar en creëren ze nieuw leven. De twee personages zijn eigenlijk één en hetzelfde: de Dood. Alleen is de Dood in de Mexicaanse cultuur van het vrouwelijke geslacht (“La Catrina”) en in de Vlaamse cultuur van het mannelijke geslacht (“Pietje de Dood”) In deze voorstelling ontmoeten beide personages elkaar, ze worden verliefd en uit deze liefde ontstaat een nieuw wezen van vlees en bloed.

Lees meer

Spaarkas – Lezing ‘Gent door de eeuwen heen’

08.11.2019

De lezing ‘Gent door de eeuwen heen’ wordt gegeven door Vincent Rondas van de Spaarkas en is bedoeld voor allen die interesse hebben in de zo rijke geschiedenis van Gent en er graag nog iets meer over willen weten. Ook zij die reeds gepokt en gemazeld zijn in de historie van Gent zijn welkom; je weet nooit dat er iets nieuws te horen valt. 

Lees meer

Livemuziek@Alijn - SKORDATURA

28.11.2019

Skordatura (jazz, Avant-Garde) gebeurt resoluut in het nu, met een sound en stijl die een weerspiegeling zijn van een overload aan informatie, een fragmentatie van identiteit, en een adrenalinerush vol sensorische prikkels die de luisteraar niet comfortabel onderuitgezakt op z’n stoeltje laat zitten, maar bij de nek grijpt en meevoert op een kronkelige trip met diverse uitspattingen. Met rollende ritmes, snedige injecties, hoekige grooves, flarden humor en een onwereldse sound.

Lees meer

Winterdrink

22.12.2019

De jaarlijkse Winterdrink is een traditie die het museum samen met de Vrienden koestert. Tussen 11 en 13.30 uur staan de soep, glühwein en chocolademelk op het vuur. Samen klinken we op het voorbije jaar en blikken we vooruit op het nieuwe jaar.

Lees meer