arrowarrow-leftarrow-rightcheckclipboardclosefacebookflickrgluegoogle-plushamburgerinstagramlinkedinarrow-downsoundcloudtwittervimeoyoutube

Museum van het dagelijks leven

Museum van het dagelijks leven

Museum voor iedereen

Het Huis van Alijn wil in de eerste plaats een inclusief museum zijn, een museum voor iedereen. De nieuwe multisensoriële en participatieve museumpresentatie maakt deze ambitie mogelijk.

Zo kunnen bezoekers verschillende objecten aanraken. Van zodra de aanraking start, speelt een soundscape af die toegang geeft tot de wereld achter het object. Aifoon vzw nam de uitwerking voor zijn rekening. Er weerklinken ook wiegeliedjes in het museum. Een selectie van de mooiste slaapliedjes uit de landen rond de Middellandse Zee is er te horen, verzameld door Bas Bogaerts en Eva Schampaert. Ook verschillende geuren uit het dagelijks leven van vroeger en nu zijn doorheen de museumkamers te ontwaren.

Het museum zet zich op die manier ook verder in voor een museumbezoek op maat voor blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden en mensen met dementie. Voor het vernieuwde museum komt daar nog een doelgroep bij, namelijk mensen met autisme. Als eerste museum in België maakt het Huis van Alijn het volledige museumbezoek (voor, tijdens én na) autismevriendelijker, door enkele weloverwogen ingrepen in de communicatie, het onthaal en het museumparcours. Het museum werkte ook mee aan een boek over het creëren van een toegankelijk museumbezoek voor kinderen en jongeren met autisme.

In het Huis van Alijn staat ook een Beleef TV, een Nederlands initiatief dat mensen met dementie stimuleert om via een groot touchscreen foto’s en filmpjes te bekijken of muziek te beluisteren om hun persoonlijke herinneringen te activeren.

20171216 Av  Nieuw Opening Web C Michiel Devijver 36
18 A