arrowarrow-leftarrow-rightcheckclipboardclosefacebookflickrgluegoogle-plushamburgerinstagramlinkedinarrow-downsoundcloudtwittervimeoyoutube

Museum van het dagelijks leven

Museum van het dagelijks leven

Huis van Alijn op bezoek in woonzorgcentra

HUIS VAN ALIJN OP BEZOEK pakt uit met de nieuwe expo KERMIS, op maat van woonzorgcentra. Het museum treedt buiten de muren om via de museumcollectie herinneringen van bewoners te helpen triggeren.  

Op 4 mei ging de expo KERMIS van start in woonzorgcentrum De Liberteyt in Wondelgem. Deze expo kadert in het project HUIS VAN ALIJN OP BEZOEK, een samenwerking tussen het museum en OCMW Gent, waarbij erfgoed en zorg hand in hand gaan. 

Voor woonzorgcentra is het een uitdaging om impact te creëren op het welzijn en de gezondheid van de bewoners. Hierbij zoeken ze hoe persoonlijke levensverhalen en herinneringen van bewoners kunnen worden ingezet. Dit verbindt woonzorgcentra en het Huis van Alijn, museum van het dagelijks leven. Het museum bouwde de afgelopen jaren expertise op rond reminiscentie, om ouderen - ook ouderen met dementie – via de museumcollectie te helpen herinneren. Museummedewerkers die met collectiestukken op bezoek gingen in woonzorgcentra, evolueerde naar het beschikbaar stellen van materiaal. Sinds 2016 is deze samenwerking uitgegroeid tot HUIS VAN ALIJN OP BEZOEK, een veelzijdig programma op maat buiten de museummuren, waaronder een tentoonstelling, een aanbod activiteiten en advies en tips voor zorgmedewerkers rond reminiscentie, in samenspraak met de opleiding Ergotherapie van de Hogeschool Gent. 

De nieuwe generatie bewoners van woonzorgcentra wil bovendien kunnen blijven genieten van bezoeken aan musea en culturele evenementen. In de praktijk is een bezoek ter plaatse slechts weggelegd voor een klein aantal bewoners. HUIS VAN ALIJN OP BEZOEK biedt een alternatief.

Nadat in 2016 de eerste editie DE ZESDAAGSE succesvol werd gerealiseerd, volgt nu de start van de 2de editie KERMIS. HUIS VAN ALIJN OP BEZOEK focust niet alleen op de bewoners, maar evenzeer op de plek en betekenis van het woonzorgcentrum in de buurt. In samenspraak met De Liberteyt werd gekozen voor het thema kermis. De Meikermis in Wondelgem is voor de bewoners een geliefde jaarlijkse traditie en het ideale moment om de deuren open te zetten en de hele buurt te betrekken. 

Geïnteresseerd om HUIS VAN ALIJN OP BEZOEK - expo KERMIS of ZESDAAGSE ook in jouw woonzorgcentrum te ontvangen?

Liesa Rutsaert, toegankelijkheidsmedewerker van het Huis van Alijn, vertelt je er alles over.

Liesa Rutsaert
liesa.rutsaert@stad.gent of 09 235 38 00

Fo 80 00751
Fo 60 00278
Fo 90 00241
Fo 70 01184 A3