arrowarrow-leftarrow-rightcheckclipboardclosefacebookflickrgluegoogle-plushamburgerinstagramlinkedinarrow-downsoundcloudtwittervimeoyoutube

EXPO ROOK

19.10.2018 - 22.04.2019

De geur van een sigaar, een pijp in een mondhoek, kleurrijke sigarettenreclames in het straatbeeld. Het zijn stuk voor stuk vertrouwde herinneringen die in onze hedendaagse samenleving vreemd kunnen aandoen. 

Read more

HOMELESS MOVIES

26.06.2016 - 15.01.2017

HOMELESS MOVIES brengt een ode aan home movies, ooit vastgelegd in intieme familiekring, bedoeld om het familiegeheugen op te bouwen. Zowel binnen de museummuren als daarbuiten staat de beleving van het kijken naar home movies centraal.

EXPO JASPER RIGOLE

26.6.2016 – 15.1.2017

Beeldend kunstenaar Jasper Rigole verzamelt al jaren home movies die hij vindt op rommelmarkten, garageverkopen en in tweedehandszaken. Hij analyseert, catalogiseert en digitaliseert ze en bouwt zo aan wat hij een archief van andermans herinneringen noemt. Deze persoonlijke souvenirs gunnen ons een blik op het verleden van onbekenden. Ze verbeelden de vrijetijdscultuur en het dagelijks leven van toen, maar onthullen ook iets over de makers van de films. Welke momenten hebben ze gekozen om vast te leggen (of niet)? Hoe brengen ze hun wereld in beeld? Jasper Rigole ziet zichzelf zowel als archivaris, als onderzoeker en als kunstenaar. Hij verdiept zich in de films en creëert  er iets nieuws mee.

Als Artist in residence gaat Jasper Rigole in dialoog met de museumpresentatie, de collectie en het publiek.

Wat vooraf ging…

In 2004 lanceerde het Huis van Alijn een oproep 'Gezocht: bewegend beeld'. Er kwam een massale respons. Meer dan 4000 filmrolletjes, zowel 8mm-, 9,5mm- en 16mm-film werden de afgelopen jaren naar het museum gebracht. Het was de start van de opbouw van een digitaal filmarchief, van de jaren 20 tot de jaren 90. De filmbeelden zijn een onuitputtelijke en fascinerende bron voor de studie van het dagelijks leven.

 

HOMELESS MOVIES kadert in een Europees onderzoeksproject aan de universiteiten van Maastricht en Groningen onder de titel Changing platforms of ritualised memory practises. The cultural dynamics of home movies (2012-2015). In het Limburgs Museum liep vanaf 27 mei 2016 de tentoonstelling Een eeuw thuisbioscoop.


IN DE STAD: ZES FILMCABINES

15.10.2016 – 15.1.2017

HOMELESS MOVIES treedt nog verder buiten de museummuren. Zes kunstenaars gaan aan de slag met de filmcollectie van het museum. Het resultaat is te zien in zes filmcabines, verspreid over de Gentse binnenstad. In samenwerking met KASK | School of Arts van de Hogent. Op 1 december verhuizen de filmcabines naar de binnentuin van het museum waar ze nog tot 15 januari 2017 gratis te bezoeken zijn. 


HOME MOVIES BIJ DE BUREN

Terwijl Jasper Rigole met zijn home movies het Huis van Alijn inneemt, krijgen verschillende films uit de eigen museumcollectie tijdens de zomermaanden juli en augustus tijdelijk een nieuwe thuis in de buurt. Verschillende handels- en horecazaken geven deze familiefilms een plek in hun vitrine.

Uit de rijke collectie werden 17 films geselecteerd en die keuze is niet toevallig. Ze verwijzen telkens op een subtiele manier naar de locatie in de wijk of naar de zaak zelf. Passanten krijgen diverse beelden te zien, waaronder uniek historisch beeldmateriaal met Gent in de hoofdrol. Zo zal in de schaduw van het Gravensteen een amateurfilm te zien zijn over de bezetting van het Gravensteen door studenten in 1949. Anderzijds tonen we meer intieme home movies die persoonlijke herinneringen in beeld brengen, zoals een reis naar Mallorca, feestelijkheden rond geboorte en huwelijk, verjaardagen en allerlei huiselijke taferelen. Het oudste filmpje dateert uit de jaren 1930, de meest recente beelden laten de Gentse Feesten anno 1982 zien.

Met Home Movies bij de Buren halen we de films niet alleen uit de privésfeer waarin ze ooit gemaakt werden, we halen ze ook uit het museum. Door ze een plaats in de publieke ruimte te geven, wil het Huis van Alijn met deze films mensen verrassen, op plaatsen waar ze die niet verwachten.

In het Patershol, Kraanlei, Oudburg, Sluizeken, Geldmunt en Kleine Vismarkt.


EXTRA

GRATIS ONTDEKKINGSTOCHT VOOR KINDEREN

Word jij gefilmd als je de kaarsjes op je verjaardagstaart uitblaast? Of als je op een warme dag plonst in een zwembadje? Filmen jullie op reis? Kunstenaar Jasper Rigole verzamelt zulke filmpjes van vroeger. Niet alleen van zichzelf, maar vooral van andere families. Hij vindt de films op rommelmarkten of in tweedehandswinkels. Ze zijn gemaakt om thuis bekeken te worden. Nu hebben ze geen familie meer waar ze bijhoren. Jasper heeft ze geadopteerd en toont ze nu in het museum.

Duik je mee in het verleden?

OOK VOOR BLINDE EN SLECHTZIENDE KINDEREN

Het Huis van Alijn wil een ontmoetingsplek zijn voor iedereen. Voor het eerst is de ontdekkingstocht bij de expo ook geschikt voor kinderen die slechtziend of blind zijn. De ontdekkingstocht is in braille beschikbaar en de focus ligt niet zozeer op kijken met de ogen, maar wel met de neus, vingers en oren.

HOME MOVIE DAY

Op zaterdag 15 oktober is het internationale Home Movie Day. In (film)archieven, musea, bibliotheken en universiteiten overal ter wereld staan die dag home movies in de kijker. In het Huis van Alijn kan je een exclusieve rondleiding door de expo meevolgen met Jasper Rigole als gids. Later op de dag dopen we Studio Alijn om tot Studio Home Movie. Kom er snuisteren in de digitale filmcollectie van het museum. Op de visietafel kan je samen met een museummedewerker je eigen 8mm of super8 films bekijken en je kan er terecht met al je vragen over het digitaliseren van je films.

STUDIO HOME MOVIE

Kom er snuisteren in de digitale filmcollectie van het museum en ontdek hoe filmpjes gedigitaliseerd worden. In het repair café kan je terecht voor een diagnose en klein onderhoud van je eigen filmpjes of projectoren. Op de visietafel kan je samen met een museummedewerker je eigen 8mm of super8 films bekijken.